Co připravit na silvestrovský stůl? Recepty od foodblogerky

28.12.2023 17:05

Silvestrovské oslavy se blíží. Potřebujete inspiraci na občerstvení? Tady jsou tipy od foodblogerky, Andrea Motlíková pro vás vše sama otestovala a sepsala zajímavé recepty na pokrmy, které se hodí nejen na silvestrovský stůl. Další její recepty najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.

nakládané papričky _v kuchyni vzdy otevřeno recepty_QAP 1
nakládané papričky _v kuchyni vzdy otevřeno recepty_QAPnakládané papričky _v kuchyni vzdy otevřeno recepty_QAP 1medove kuličky _v kuchyni vzdy otevřeno recepty_QAPmedovnikove kuličky _v kuchyni vzdy otevřeno recepty_QAPmozzarella 2 _v kuchyni vzdy otevřeno recepty_QAPmozzarella 3 _v kuchyni vzdy otevřeno recepty_QAPmozzarella 4 _v kuchyni vzdy otevřeno recepty_QAPmozzarella y _v kuchyni vzdy otevřeno recepty_QAPmozzarella_1 _v kuchyni vzdy otevřeno recepty_QAPutopence salat _v kuchyni vzdy otevřeno recepty_QAPutopence salat _v kuchyni vzdy otevřeno recepty_QAP_1nakládané papričky _v kuchyni vzdy otevřeno recepty_QAP

Nakládané papričky se sýrem

Nakládané papričky, ať už chilli nebo drobné rajčátkové, miluju. Nikdy neodcházím z obchoďáku od pultu s lahůdkami bez nich. Mám teda radši ty červené, trochu pálivé, než ty kulaté. A vzhledem k tomu, že mám letos velkou úrodu drobnách paprik odrůdy Hamík, tak jsem je naložila z vlastních zdrojů. Už jsem je zkoušela kdysi, ale nedošlo k nafocení a sepsání receptu na blog, takže tak činím dnes a napravuji. Určitě výbornou alternativou budou pálivé jalapeňo.

Na přípravu budete potřebovat:

30 malých papriček
500 g ricotty (popř. jiný krémový smetanový sýr, např. Lučina, Palouček, Gervais, Mascarpone nebo můžete různě nakombinovat)
3-4 stroužky česneku (dle chuti)
sůl
slunečnicový olej
sladkokyselý nálev... jaký jste zvyklí připravovat třeba na nakládané okurky (bez koření a ostatní zeleniny)
Můžete použít ten můj zde. Bude vám ho stačit přibližně 3/4 l, tak si přizpůsobte množství surovin

Postup:
Papričkám odřízněte vršek se stopkou, zbavte je semínek a vložte do sladkokyselého nálevu, ve kterém je podle velikosti povařte cca 7-10 minut. Měly by zlehka změknout, zgumovatět a převzít chuť láku. Vyjměte je, nechte okapat a vychladnout.

Mezitím si připravte náplň. Sýr by měl být pokojové teploty, lépe se vám pak pak budou papričky plnit. Jednoduše smíchejte sýr s drceným česnekem, osolte podle chuti. 

Papričky se nejlépe plní cukrářským sáčkem s ustříhnutou špičkou. Naplňte je od špičky po okraj, můžete je nožem zarovnat. Poté je postavte do nějaké nádoby vedle sebe špičkou dolů, sýrem nahoru, a vložte do lednice ztuhnout. 

Cca za hodinu je můžete naskládat do sklenic. Do každé sklenice dejte 4 PL sladkokyselého nálevu, ve kterém se papričky vařily a dolijte nad obsah olejem tak, aby bylo vše potopené. Uzavřete a vložte do lednice. Nechte uležet pár dní.

Pokud budete postupně odebírat, vždy dbejte na čistotu a důkladně uzavírejte.

Viděla jsem i recept, kde se krémový sýr míchal s balkánským nebo fetou. To vyzkouším příště. A můžete do sýru přidat i bylinky, třeba bazalku. 


Marinované mozzarellové balíčky

Na přípravu budete potřebovat:
2 mozzarelly
dlouhé plátky slaniny nebo pršutu apod.
sušená rajčata
čerstvá bazalka

Na marinádu:
olivový olej
pár kapek octa balsamico
bylinkové grilovací koření
vločky červené papriky nebo špetka mleté
sůl 

Postup:
Mozzarellu nakrájíme na 8 dílků a dáme na hodinu marinovat do marinády z uvedených surovin.
V troubě rozpálíme gril.

Plátky slaniny položíme křížem , doprostřed položíme kousek mozzarelly, na ni sušené rajče a lístek bazalky.
Zavineme do slaniny a spíchneme párátkem.

Potřeme ještě marinádou a poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Pod grilem pečeme z obou stran max. 2 minuty, jen aby se zvrchu opekla trochu slanina a nevytekla nám celá mozzarella.
Můžeme podávat se zeleninovým salátem nebo pečivem.

Utopencův salát

Každý zná nakládané utopence. Musí se na ně čekat několik dní, než se rozleží a tenhle salát se může jíst už druhý den. Ale pravda, ten ještě další den je mnohem lepší. Kupte na něj kvalitní špekáčky, dobré kysané zelí, samozřejmě pokud máte domácí, tím lépe a sladkokyselé okurky. Jinak doma zbytek surovin určitě najdete.

Na přípravu budete potřebovat:

4 špekáčky
2 hrsti kysaného zelí
3 sladkokyselé okurky střední velikosti
2 větší cibule
1 KL drceného pepře nebo chilli podle chuti
nakládaná kapie (nemusí být, ale salát vypadá barevněji a lépe)
můžete dát také feferonky

3 PL oleje
1 KL soli
1 PL cukru (cukru dejte podle chuti zelí, někdy bývá více jindy méně kyselé)
1 PL octu
50 ml vody

Postup:
Špekáčky nakrájejte na kolečka, cibuli a okurky na proužky nebo kostičky, zelí překrájejte, pokud je dlouhé. Vše vložte do mísy, přidejte kapie, pepř nebo chilli.

Smíchejte vodu s cukrem a solí, až se vše rozpustí, přidejte olej a ocet. Ochutnejte, případně dochuťte. Zalijte zálivkou salát a opět ochutnejte, případně dochuťte. 

Vše přendejte do sklenice nebo uzavíratelné nádoby, upěchujte a vložte do lednice. Nechte minimálně do druhého dne odležet, můžete ještě jednou promíchat.

Medovníkové kuličky

Recept pro milovníky medovníků. Hodí se k jakékoliv příležitosti, nejen k vánoční atmosféře. A na silvestrovském stole by nemělo určitě chybět sladké.

Na přípravu budete potřebovat:

Těsto:
500 g hladké mouky
2 vejce
2 KL jedlé sody
60 g povoleného másla
5 PL tekutého medu
150 g moučkového cukru

Dále:
1 Salko (můžete použít rovnou koupené karamelové, ale je lepší si ho doma uvařit, je mnohem hustší a lepší)
250 g másla
60 g mletých vlašských ořechů + na obalení

Postup:
Nejprve uvařte Salko tak, aby zkaramelizovalo. Plechovku umístěte do hrnce s vodou tak, aby byla min ze 3/4 ve vodě, přiklopte a vařte mírným varem 3 hodiny. V polovině uplynulé doby plechovku protřepejte. Poté nechte zchladnout, otevřete.

Ingredience na těsto smíchejte a vypracujte nelepivé tužší těsto. Vyválejte libovolné placky o síle cca 2 cm, na tvaru nezáleží a vložte na plech. Pečte v troubě rozpálené na 170 °C dozlatova asi 15 minut, nesmí úplně ztvrdnout. Pláty nechte vychladnout.

Poté pláty rozlámejte na kousky, vkládejtedo mixéru a rozmixujte na drobečky. Asi 5 velkých lžic odeberte na obalování, k tomu přisypte trochu mletých ořechů. Ostatní drobky vysypte do mísy, přidejte nastrouhané ořechy, salko a rozpuštěné zchladlé máslo. Všechno dobře propracujte a vytvořte kuličky. Obalujte ve směsi drobečků s ořechy.

Dále doporučujeme

Nakládané sýrové kuličky. Celý recept najdete ZDE.

Klasiku - utopenci "Tygři" v láhvi

Šneci jalapeňo z listového těsta

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT