Rokycany touží po novém kulturním místě! Podívejte se na vizualizaci budoucího stavu

24.10.2023 17:36

Díky revitalizaci areálu sokolovny v Rokycanech by mělo v následujících letech vzniknout nové centrum kultury.

Sokolovna Rokycany_Rusina architekti
Sokolovna Rokycany_MÚ RokycanySokolovna Rokycany_MÚ Rokycany1Sokolovna Rokycany_Rusina architektiSokolovna Rokycany_Rusina architekti1Sokolovna Rokycany_Rusina architekti2Sokolovna Rokycany_Rusina architekti3

Hlavní sál a přilehlé salonky sokolovny jsou uzavřeny od 21. října 2016 z důvodu špatného technického stavu stropu nad hlavním sálem. „V Rokycanech chybí prostor pro pořádání kulturních akcí, maturitních plesů, bálů, městských oslav. Již sedm let je uzavřena sokolovna. Nyní jsme získali povolení k odstranění přístaveb sokolovny a rozhodnutí, kterým byl ve společném územním a stavebním řízení schválen záměr revitalizace areálu Sokolovny. Sokolovna by se po přestavbě měla stát moderním kulturním centrem. Při rekonstrukci a převtělení sokolovny na moderní společenský sál budeme dbát na zachování původní historické budovy a získání podoby meziválečného období,“ uvedl starosta města Tomáš Rada.

Ze 14 soutěžních návrhů vyšel vítězně návrh architektonické kanceláře Rusina Frei architekti. "Nová přístavba je navržena převážně ze skla a citlivým způsobem navazuje na historickou budovu. Revitalizovaná budova Sokolovny bude využita hlavně pro velký společenský a divadelní sál s odpovídajícím jevištěm a scénickou technikou. Do nové navazující přístavby jsou kromě vestibulu umístěny víceúčelový malý sál, zázemí účinkujících a taneční studio,“ vysvětlil místostarosta Jiří Sýkora.

V současnosti architekti zpracovávají realizační projektovou dokumentaci stavby, následně musí zpracovat položkový rozpočet. Poté město vyhlásí veřejnou soutěž na výběr zhotovitele stavby. Po předložení nabídek budou zastupitelé rozhodovat o tom, zda město bude přestavbu sokolovny realizovat.

Obě budovy budou tvořit jeden funkční celek rozdělený do tří provozních traktů.

Ve společenském traktu v přední části stavby je navrhnut vestibul, foyer, šatny a WC, bar, divadelní kavárna, hlavní schodiště a v patře dvojice kluboven využitelných jako salonky.

Uprostřed stavby se nachází oba sály, které lze propojit do jednoho velkého společenského prostoru na úrovni parketu (pro plesové uspořádání pro 500 osob), ze kterého je možný přímý přístup na piazzettu na východě i na zahrádku divadelní kavárny na západní straně.

V zadní části se nachází servisní trakt s jevištěm, zázemím účinkujících a provozní místnosti. V tomto traktu je umístěno také taneční studio se zázemím, které je samostatně přístupné po schodišti přímo z ulice. Pod přístavbou a piazzettou je navrženo podzemní parkování.

Každý ze sálů bude mít zásuvné hlediště s elektrickým ovládáním otevírání a zavírání. Díky tomuto systému lze rychle variovat prostory sálů.

Foto MÚ Rokycany, Rusina Frei architekti

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT