QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak si první měsíce fungování vede Nábytková banka Plzeňského kraje? Pomoct můžete i vy

19.02.2024 11:21

V říjnu 2023 zahájila v Plzeňském kraji činnost Nábytková banka. Jak si první měsíce fungování vede?

nábytek_ilustrační_pixabay

Sklad Nábytkové banky Plzeňského kraje naleznete v Rokycanech v bývalém IRA bazaru, působí ale nejen v Rokycanech a okolí, ale také v regionu Plzeň město, Plzeň-sever, Plzeň-jih.

Za první tři měsíce fungování banka zajistila celkem 10 tun nábytku a vybavení do domácnosti.

„Za dobu svého krátkého fungování se nám podařilo zajistit od dárců 10 tun nábytku a vybavení do domácnosti, který by se jinak stal odpadem. Navázali jsme spolupráci s 12 neziskovými organizacemi včetně některých měst. Skrze tyto partnerské organizace se nám podařilo podpořit 87 klientů z nízkopříjmových domácností, 2 pracoviště sociálních služeb a jedno město,“ zhodnotila za nábytkovou banku její ředitelka Marcela Kupková.

Nábytková banka se tak stala jedním z účinných nástrojů prevence vzniku odpadu. Sběrný dvůr, či likvidace nábytku a vybavení do domácnosti jsou až tou poslední možností. Zároveň je projekt spojen s myšlenkou podpory nízkopříjmových domácností.

„V Nábytkové bance zaměstnáváme uchazeče z Úřadu práce ČR. Spolupracujeme s Probační a mediační službou ČR, kdy k nám dochází dvě pracovnice na pomocné práce ve skladu,“ doplnila Marcela Kupková.

Informace pro dárce

Chcete-li darovat nábytek či jiné, níže uvedené vybavení, kontaktujte koordinátora projektu na tel. 602 289 929, v pracovní dny v čase 8 až 16 hodin, nebo napište na e-mail Nábytkové banky info@nbpk.cz.

Nábytek mohou pracovníci Nábytkové banky vyzvednout v domácnosti dárce (za odvoz se nic neplatí), nebo ho dárce odevzdá ve skladě – Jiráskova 214, Rokycany (bývalý IRA bazar).

Co lze darovat?

nábytek – jednotlivé kusy i sestavy domácího nábytku, kancelářský i venkovní nábytek (skříně, komody, postele, židle)

vybavení domácnosti – odpadkové koše, koše na prádlo, dózy atd.

nádobí – hrnce, talíře, příbory atd.

svítidla

bytový textil – záclony, závěsy, povlečení, prostěradla, ručníky, utěrky

dětské potřeby, židličky, postýlky, vaničky, lehátka, přebalovací pulty, hračky (pouze omyvatelné)

elektrospotřebiče – pračky, ledničky, mikrovlnky, žehličky atd.

Darované věci musí být plně funkční, čisté, bez parazitů a bezpečné k dalšímu užívání. Poškrábání, povolené šrouby a jiné drobné vady být mohou.

Nábytková banka si vyhrazuje právo dar odmítnout v případě, že již nelze použít nebo má aktuálně plnou kapacitu skladovacích prostor.

Informace pro osoby v nouzi

Materiální pomoc nebude Nábytková banka poskytovat přímo osobám v nouzi, ale pouze skrze partnerské odběratelské organizace (sociální služby, sociální odbory, atd.). Potřebujete-li konkrétní vybavení, obraťte se na své sociální pracovníky. Sepište s nimi jednoduchou žádost a zašlete ji e-mailem na info@nbpk.cz. Následně se přímo s vámi spojí pracovník Nábytkové banky a dojedná předání vybavení.

Nábytek a další vybavení domácnosti je poskytováno osobám v nouzi skrze partnerské organizace zdarma.

 

Foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24