QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Město Rokycany finančně podpoří kulturu, opravu památek i sportovní kluby

27.12.2023 10:33

Zastupitelé Rokycan schválili v polovině prosince dotační programy. Ty podpoří sportovní kluby, spolky se sociálním a zdravotním zaměřením, kulturu i opravu památek.

4 pivní slavnosti Rokycany 2018

Pro organizace působící v Rokycanech rozdělilo v roce 2023 vedení města téměř 10 milionů korun. V roce 2024 rozdělí v rámci vyhlášených dotačních programů částku 10,85 milionu korun. Vyhlášení dotačních titulů schválilo Zastupitelstvo města Rokycany v pondělí 18. prosince.

V dotačním programu Podpora kultury ve městě Rokycany v roce 2024 je alokována částka 700 tisíc korun a oproti letošnímu roku je navýšena o 100 tisíc korun.

Dotace z programu budou poskytnuty na kulturní akce (divadlo, hudba, tanec, výtvarné umění, tradiční lidová kultura, přednášky, přehlídky, festivaly atd.) konané na území města Rokycany nebo pořádané prioritně pro občany města Rokycany.

„Důvodem je podpora kulturního vyžití občanů a podpora neprofesionálních uměleckých aktivit. Žádat o dotaci mohou fyzické osoby podnikající a právnické osoby, jejichž projekt naplňuje účel poskytnutí dotace. Žadateli nemohou být příspěvkové organizace zřízené městem Rokycany,“ uvádí radnice.

V návrhu rozpočtu je na program Podpora úprav a údržby vnějšího vzhledu budov, které se nacházejí v městské památkové zóně a nejsou zapsané na seznamu kulturních památek, pro rok 2024 alokována částka jeden milion korun a je shodná s částkou alokovanou v letošním roce.

„V programu došlo k úpravě, kdy je možné čerpat dotaci i na objekt vedlejší (např. kolny), a to v případě nečerpání dotace na objekt hlavní. Cílem poskytování dotací z programu je podpora oprav a údržby vnějšího vzhledu budov (fasáda, střecha, okna, dveře, vrata a výkladce), které se nacházejí v městské památkové zóně a nejsou zapsané na seznamu kulturních památek,“ uvádí město.

V rozpočtu na rok 2024 je alokována pro poskytnutí dotací na podporu organizací se zdravotním nebo sociálním zaměřením působících v městě Rokycany částka ve výši 250 tisíc korun (navýšeno oproti roku 2023 o 30 tisíc korun).

Program Podpora spolků a organizací působících ve městě Rokycany se zaměřením na zájmové činnosti a sport pro rok 2024 slouží k poskytnutí dotací na podporu spolků se zaměřením na zájmové činnosti a sport. V rozpočtu na rok 2024 je alokována částka ve výši 8,5 milionu korun (navýšeno oproti roku 2023 o 1,5 milionu korun).

Z této částky je na vyhlášený program vyčleněna částka 8,2 milionu korun, zbylé finance jsou ponechány v rozpočtu pro možné poskytnutí individuálních dotací v průběhu roku 2024.

V dotačním programu Podpora přístrojového vybavení lůžkových zdravotnických zařízení využívaných občany města Rokycany pro rok 2024 je alokována částka 700 tisíc korun. O podporu z programu mohou žádat lůžková zdravotnická zařízení vykonávající zdravotnické úkony na území města Rokycan a na Rokycansku.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24