Na Špičáku se chystá sjezd světlušek i Silvestr na sjezdovce Šance

28.12.2023 10:59

Konec roku bude v lyžařském areálu na šumavském Špičáku ve znamení oblíbených akcí. Chystají se světlušky s lampiony na lyžích i borci, kteří sjedou nebo seběhnou nejprudší českou sjezdovku Šance.

6

Poslední dva dny nejen letošního kalendáře pravidelně patří akcím spojeným s oslavami konce roku.

Světlušky s lampiony na lyžích

Den před Silvestrem v sobotu 30. prosince sjedou děti s lampiony (dostanou je od pořadatelů) pomalu v dlouhém hadu v doprovodu instruktora lyžování potmě modrou sjezdovku Spodní Šanci. Po sjezdu popřejí přítomným i sobě vše nejlepší do nového roku: „My světlušky sjely jsme k vám, štěstí zdraví přejeme vám,“ a pak si užijí volné večerní lyžování.

„Pro všechny děti je akce včetně lyžování zdarma a za odměnu dostanou sladkost. Pro rodiče a další doprovod je nachystáno občerstvení (pozn. to se platí). Sraz všech světlušek je v 17:15, sjezd s lampiony začíná zhruba okolo 17:30,“ říká vedení Ski&Bike Špičák.

Silvestr na nejprudší české sjezdovce Šance

Akci každoročně pořádá zdejší horská služba ve spolupráci s areálem. Letos to bude už po 47., co se borci vydají zdolat nejprudší českou sjezdovku.

„Zatím není rozhodnuto, jestli se pojede na lyžích nebo poběží. Nejprudší česká sjezdovka Šance je svahem, který se technicky nezasněžuje a přírodního sněhu je tu i letos kvůli oblevě méně. Účastníci jej tak v letech, kdy sníh chybí, sbíhají na botách s pochodněmi v rukou, jinak se taktéž s pochodněmi sjíždí na lyžích,“ uvádí vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák Jan Kasík.

Špičák zajistí vyvezení lyžařů/běžců lanovkou okolo 17 hodin na vrchol Špičáku. Sbíhat/sjíždět dolů budou okolo 17:30. Od 17 hodin je pak pro veřejnost připraven kulturní program s hudbou, občerstvením a rozdělaným ohněm. Lidé se sejdou na dojezdu sjezdovky, večerem provede moderátor.

Obě areálové restaurace (horská chata Blaženka i nová U Lanovky) jsou na Silvestra otevřeny i v pozdní večerní čas.

„Naposledy se Silvestr na Špičáku s pochodněmi v rukou a s lyžemi na nohou na černé Šanci slavil v roce 2018. Dva nedávné ročníky – 2020,2021, kdy bylo paradoxně sněhu dost, neumožnil covid. Bez lyží a na botách se „sjezd“ uskutečnil v minulosti i v letech 2006, 2015, 2016, 2019 a 2022,“ říká Jan Kasík.

Poběží se letos za posledních 50 let už pošesté? To se od pořadatelů/horské služby dozvíme pravděpodobně zítra.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT