Nevíš kam na střední? SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara v Plzni zve na Den otevřených dveří!

15.11.2023 11:11

Strojírenství, robotika, ekonomika a podnikání, ale i pedagogické lyceum nebo sociální činnost. To a mnohem více nabízí vzdělávací programy na Střední průmyslové škole strojnické a Střední odborné škole profesora Švejcara. Přijďte se o tom přesvědčit na Den otevřených dveří.

Budova školy opravená
Budova školy opravenáMechanik seřizovač_SPŠ A SOŠEkonomika_SPŠ a SOŠMechatronika_SPŠ A SOŠObráběč kovů_SPŠ A SOŠSociální činnost_SPŠ A SOŠPedagogické lyceum_SPŠ A SOŠStrojírenství_SPŠ A SOŠStrojní mechanik_SPŠ A SOŠVeřejnoprávní činnost_SPŠ A SOŠMechanik strojů a zařízení_SPŠ A SOŠ

Žáci posledních ročníků základních škol si už brzy budou volit, kam půjdou studovat dál. Udělat si průzkum a osobně navštívit střední školy by při výběru mělo být samozřejmostí. Výběr střední školy by neměli podcenit žáci, ale ani jejich rodiče.

SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara v Plzni je škola s dlouholetou tradicí. Ne nadarmo se pyšní heslem „Škola, kterou mají zaměstnavatelé rádi“. Tzv. Strojárna a Švejcárna nabízí vzdělávací programy složené z ekonomických, strojírenských, ale i humanitních předmětů.

„Nabízíme maturitní obory technické a humanitní i obory s výučním listem. Velmi zajímavá je možnost studovat technické maturitní obory, ve kterých lze ve třetím ročníku získat výuční list. U nás si vyberou chlapci i děvčata,“ říká ředitelka školy Jarmila Konopová a dodává: Přijďte se o tom sami přesvědčit. V pátek 24. listopadu pořádáme Den otevřených dveří, na který srdečně zvu všechny letošní, ale i ty budoucí deváťáky, rodiče a přátele školy.“

Den otevřených dveří na Střední průmyslové škole strojnické a Střední odborné škole profesora Švejcara se bude konat v čase od 13 do 17 hodin.

Každý uchazeč o studium se na DOD dozví vše potřebné, seznámí se s učiteli, potká budoucí spolužáky z vyšších ročníků, kteří školou provedou a zodpoví všechny zvídavé dotazy. Samozřejmě budeš moci také nahlédnout do výukových prostor školy.

Pojďme si představit obory, které škola nabízí...

Technické obory 3leté

Po závěrečných zkouškách na 3letém oboru budeš kvalifikovaným pracovníkem, o něhož bude zcela jistě zájem, o budoucnost se tedy bát nemusíš. Obráběči i strojní mechanici jsou na pracovním trhu „nedostatkovým zbožím“.

Obráběč kovů

Myslíš si, že jsi manuálně zručný, rád bys něco vyráběl z kovu i nekovových materiálů a pracoval s moderními obráběcími stroji? Pak se můžeš zajímat o obor Obráběč kovů. S výučním listem z tohoto oboru máš zaručený zájem ze strany zaměstnavatelů. Naučíš se pracovat na základních druzích obráběcích strojů (soustruh, frézka, bruska), budeš umět tyto stroje nastavovat, obsluhovat a udržovat.

  • Více k oboru nalezneš ZDE.
Strojní mechanik

Pokud jsi šikovný, rád věci rozebíráš, opravuješ nebo bys je chtěl i vyrábět, máš rád stroje a chtěl by ses pohybovat kolem nich, přemýšlej o oboru strojní mechanik. Naučíš se vyrábět a montovat součásti strojů, budeš je vyrábět nejen ručně, ale i strojně, budeš je umět opravovat a uvádět do provozu.

  • Více k oboru nalezneš ZDE.

Technické obory 4leté

Čtyřleté obory, které poskytují střední vzdělání s maturitní zkouškou.

Strojírenství

Strojírenství je obor, který zasahuje do všech oblastí života a který se úžasným způsobem proměňuje. Můžeš v dalším profesním životě pracovat jako konstruktér, který vytváří nové věci, technolog, který rozhoduje o tom, jak se budou vyrábět, výpočtář, který provádí analýzy a simulace, můžeš být odborníkem na moderní materiály, na strojírenská měření pomocí nejmodernějších aparátů a můžeš se uplatnit i v oborech, které se strojírenstvím přímo nesouvisejí, protože se budeš umět postavit k problémům.

  • Více k oboru nalezneš ZDE.

Mechatronika - Robotika

Mechatronika je obor, který stále více zasahuje do všech oblastí techniky i běžného života i obor, který se neustále vyvíjí a má velkou budoucnost v souvislosti s automatizací. Můžeš v dalším profesním životě pracovat jako elektrotechnik (v oblasti revizní technika, energetika, montážní technika, údržba ad.), podobně jako technik měření a regulace a automatizace, projektant elektrotechnických zařízení, automatizovaných a robotických pracovišť, programátor programovatelných automatů a robotů, pracovník v informačních technologiích, vývojový pracovník. Můžeš se uplatnit i v oborech, které kromě (nebo místo) elektrické energie využívají energii stlačeného plynu nebo kapaliny, pokud potřebují budovat, provozovat a udržovat automatizovaná pracoviště.

  • Více k oboru nalezneš ZDE.
Ekonomika a podnikání

Vzdělávací program oboru Ekonomika a podnikání se skládá z převážně ekonomických předmětů aplikovaných do prostředí strojírenského podniku. Získáš znalosti v organizaci a řízení firmy. Dokážeš pracovat s výpočetní technikou, tedy s programy pro účetnictví, zásobování, mzdy a skladování. Seznámíš se s právními normami, zákonitostmi marketingu a managementu. Podrobně budeš studovat finanční a manažerské účetnictví. Součástí studia jsou i základy strojírenství a technické dokumentace.

  • Více k oboru nalezneš ZDE.

Čtyřleté obory, které poskytují střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou.

Mechanik seřizovač

Už jsi slyšel o oboru, v němž můžeš získat jak výuční list, tak maturitní vysvědčení? SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara v Plzni nabízí dva; jedním z nich je právě Mechanik seřizovač. Po třetím ročníku budeš skládat závěrečnou zkoušku a budeš-li úspěšný, obdržíš výuční list v oboru Obráběč kovů. I v případě, že bys neuspěl, neházej flintu do žita, můžeš pokračovat dál a na konci 4. ročníku složit maturitní zkoušku.

Mechanik seřizovač provádí seřizování, obsluhu a údržbu širokého sortimentu strojů, zařízení a linek. Obor je zaměřen na seřizování obráběcích strojů (výuční list můžeš získat právě v oboru Obráběč kovů), ale své znalosti budeš určitě moci uplatnit i jinde. Především však budeš připraven na seřizování výrobních strojů, linek, přípravků, nářadí a měřidel, budeš umět základy CNC programování, vyznáš se v technických výkresech a jiné dokumentaci a v mnoha dalších činnostech.

  • Více k oboru nalezneš ZDE.
Mechanik strojů a zařízení

I v tomoto oboru můžeš získat jak výuční list, tak maturitní vysvědčení. Po třetím ročníku budeš skládat závěrečnou zkoušku a budeš-li úspěšný, obdržíš výuční list v oboru Strojní mechanik.

Mechanik strojů a zařízení provádí opravy, sestavování, seřizování, oživování, zkoušení a revize strojů a zařízení. Budeš umět vyrábět a sestavovat strojní části, zjišťovat příčiny poruch a opravovat stroje, vyznáš se v technických výkresech a jiné dokumentaci, budeš umět měřit a kontrolovat parametry a zvládneš i další zajímavé činnosti.

  • Více k oboru nalezneš ZDE.

Humanitní obory 4leté

Čtyřleté obory, které poskytují střední vzdělání s maturitní zkouškou.

Veřejnosprávní činnost

Myslíte si, že studium práva a veřejné správy je nudné? Přesvědčte se, že tomu tak vůbec nemusí být. Na SPŠ strojnické a SOŠ prof. Švejcara v Plzni se zajímavou formou seznámíte se základy práva, fungováním státu, poznáte práci nejen starosty, ale i prezidenta, soudce, advokáta, mediátora, policisty a řady dalších.

  • Více k oboru nalezneš ZDE.
Sociální činnost

Sociální činnost je obor, který se dotýká každého z nás, i když si to vždycky neuvědomujeme. V životě se dostáváme do různých situací, ve kterých potřebujeme pomoc a podporu. A právě tuto pomoc a podporu budeš umět poskytnout.

  • Více k oboru nalezneš ZDE.
Pedagogické lyceum

(zaměření Humanistika nebo Tělesná výchova)

Jsi kreativní? Baví tě vymýšlet aktivity pro děti i dospělé? Chceš předávat své znalosti a zkušenosti ostatním a motivovat k objevování? Pak je pro tebe obor Pedagogické lyceum ta správná volba! Je tvým přáním stát se učitelkou/učitelem? Pedagogické lyceum tě připraví ke studiu na vysoké škole pedagogického zaměření. Ale nemusíš se soustředit jen na vzdělávání dětí – stejně tak se můžeš věnovat dospělým, trénovat sport. Díky širokému všeobecnému základu si můžeš vybrat i jiné vysokoškolské obory, především humanitního zaměření.

  • Více k oboru nalezneš ZDE.

Přijď v pátek 24. listopadu od 13 hodin na Den otevřených dveří SPŠ strojnické a SOŠ prof. Švejcara v Plzni na adrese Klatovská 109, 301 00 Plzeň, prozkoumej školu a vyber si svůj obor, svoji budoucnost.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT