QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Podívejte se, jak bude vypadat nové zázemí základní školy v Rokycanech – VIZUALIZACE

22.10.2023 13:15

Město Rokycany ve spolupráci s městským architektem Štěpánem Kubíčkem vyhlásilo v březnu 2023 otevřenou dvoufázovou architektonickou soutěž o návrh veřejné budovy Tělocvična a jídelna základních škol v centru Rokycan. Vítěz soutěže je znám, podívejte se na to, jak bude nové zázemí vypadat.

vítězny návrh na stavbu školní jídelny a tělocvičny_1023_Rokycany_Tomáš Dvořák architekti
vítězny návrh na stavbu školní jídelny a tělocvičny_1023_Rokycany_Tomáš Dvořák architekti vítězny návrh na stavbu školní jídelny a tělocvičny_1023_Rokycany_Tomáš Dvořák architekti vítězny návrh na stavbu školní jídelny a tělocvičny_1023_Rokycany_Tomáš Dvořák architekti vítězny návrh na stavbu školní jídelny a tělocvičny_1023_Rokycany_Tomáš Dvořák architekti vítězny návrh na stavbu školní jídelny a tělocvičny_1023_Rokycany_Tomáš Dvořák architekti vítězny návrh na stavbu školní jídelny a tělocvičny_1023_Rokycany_Tomáš Dvořák architekti

Cílem soutěže bylo nalézt nejvhodnější architektonický návrh pro umístění nové tělocvičny, školní kuchyně a školní jídelny pro základní školy T. G. Masaryka a ulice Míru v Rokycanech. O soutěž byl mezi architekty značný zájem, účastníci zaslali v prvním kole 20 anonymních soutěžních návrhů.

„O soutěž byl mezi architekty značný zájem. Architektonická soutěž jednoznačně splnila svůj účel, soutěžící architekti nabídli městu Rokycany široké spektrum různých názorů a pohledů na řešení komplikovaného zadání. Do druhé fáze soutěže vybrala porota pět návrhů, které nejlépe naplňovaly zadaná kritéria pro hodnocení,“ uvedl městský architekt Štěpán Kubíček.

„Porota nakonec definitivně rozhodla o vítězném návrhu. Autoři vítězného návrhu jsou architekti Tomáš Dvořák a Adam Repaský z brněnské architektonické kanceláře Tomáš Dvořák architekti,“ dodal městský architekt.

Vítězný návrh dle poroty nejlépe reaguje na stávající uspořádání historického centra města. Navržené objekty dobře urbanisticky zapadají do historického kontextu při zachování uliční sítě se zdůrazněním nároží a vhodně reagují na sousední náměstí.

Návrh je koncipován do dvou objemů – objektu tělocvičny a kluboven podél ulice U Saské brány a hmoty jídelny se střešní terasou v prostoru dnešního dvora Základní školy T. G. Masaryka

Tělocvična je rozdělena na dva nezávislé provozy – sportovní část a klubovnu se střešní terasou. Vhodným doplněním je hřiště na střeše objektu tělocvičny, vítaným inovativním prvkem je skleník pro výuku, navazující na štít sousedního objektu v ulici U Saské brány.

„Našim cílem je, aby vybraný architektonický tým začal ještě v letošním roce pracovat na projektové přípravě stavby,“ doplnil místostarosta města Jiří Sýkora.

Odbornou nezávislou část poroty tvořili architekti Ing. arch. Ondřej Tuček, Ing. arch. Jiří Zábran, Ing. arch. Petra Coufal Skalická a Ing. arch. Petr Hornát. V porotě bylo zastoupeno vedení města starostou Tomášem Radou, místostarostou Jiřím Sýkorou a radním Karlem Vodičkou.

Všech 20 návrhů představí město na vernisáži výstavy ve středu 1. listopadu v 17 hodin ve vestibulu Základní umělecké školy Rokycany. Výstava bude k vidění do 16. listopadu.

Vizualizace: Tomáš Dvořák architekti

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT