QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zima se připomíná na hřebenech Šumavy, sněžit bude celou noc - FOTKY Z WEBKAMER

23.02.2024 18:10

Některá šumavská místa zaznamenala už dnes mírné sněžení a podle meteorologů bude ještě na hřebenech hor sněžit v noci z pátku na sobotu. Milovníci zimy se ale radovat nemohou.

Poledník rozhledna Poledník rozhledna
Poledník rozhlednaPoledníkVelký Javor (1)Velký Javor (2)Velký Javor (3)Velký Javor (4)Velký Javor (5)BřezníkBučina

"Po další silné oblevě, spojené místy i s vydatným deštěm, která vyvrcholila v noci na pátek, se v noci na sobotu a v sobotu ráno na horách v pásu od Šumavy a Novohradských hor přes Českomoravskou vrchovinu až po severní hory po čase připomene zima. Ve vyšších a horských polohách v tomto pásu území může napadnout cca 5 až 10 cm mokrého sněhu a někde možná i více," informuje aktuálně Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Milovníci zimy a lyžovaček se ale radovat nemohou. V dalších dnech se podle meteorologů znovu vrátí velmi teplé počasí.

Dnes v Alpách výrazeně sněžilo, alpská údolí jsou ale většinou bez sněhu. Na Šumavě se bílé peřiny jen tak nedočkáme.  "Ve větší části Alp dnes nasněžilo, např. kolem Brenneru až 50 cm a zimní ráz počasí by tam měl ve výškách nad cca 1300 až 1800 m n. m. vydržet i v dalších dnech. Alpské hřebeny mají sněhu nadprůměrně, avšak dole v horských údolích je často zeleno nebo tam leží jen pár centimetrů nového sněhu," uvádí ČHMÚ.

Šumava je téměř celá bez sněhu. Provoz tak přerušil v sobotu 17. února i největší lyžařský areál Špičák. Sníh aktuálně leží už jen na šumavských hřebenech. Dnes mírně sněžilo například na vrcholu Javoru nebo na šumavské Bučině (viz fotky z webkamer). Mírné sněžení zaznamenal i vrchol Špičáku.

Zatímco dnes se teploty na Šumavě pohybovaly kolem nuly, o víkendu budou opět stoupat. V neděli už se vyšplhají na pět stupňů Celsia, v dalším týdnu se budou pohybovat ještě výše, a to od pěti do deseti stupňů. "V první polovině příštího týdne se i na hory vrátí velmi teplé počasí a výraznější ochlazení či alespoň další sněžení zatím není ve výhledu. Sněhové podmínky se tak budou znovu zhoršovat," uvádí ČHMÚ.

 

Zdroj kamery: sumava.eu, arber.de

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT