QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stodská nemocnice nabízí artroskopické operace s krátkou čekací lhůtou

13.11.2022 14:28

Stodská nemocnice otevřela na počátku října artroskopickou poradnu, která přijímá pacienty doporučené k operačnímu řešení problémů s koleny a rameny a indikuje je k artroskopickému zákroku. Prakticky hned po spuštění se do ní objednaly desítky zájemců.

Artroskopie_Stod_nemocnicePK3
Artroskopie_Stod_nemocnicePKArtroskopie_Stod_nemocnicePK1Artroskopie_Stod_nemocnicePK2Artroskopie_Stod_nemocnicePK3

V současné době už mají první pacienti za sebou operace, ke kterým se objednali. Většina z nich už je v domácí péči. „Ve většině případů šlo o operace prasklých či jinak poškozených kolenních menisků s jejich následným ošetřením a začištěním chrupavek. Zatím v jednom případě jsme operovali rameno. Ten poměr se ale bude brzy vyrovnávat. Pacienti přicházejí s potížemi kolen i ramen,“ popsal operující ortoped Jonáš Kudela s tím, že operace proběhly hladce a většina pacientů je již v domácí péči.

Rekonvalescence trvá zpravidla 14 dnů až měsíc. "Samozřejmě záleží na operačním nálezu, ale rovněž na kondici a věku a někdy také na vůli pacienta," doplnil ortoped.

Zatím, než se nemocnici naplní registr čekatelů, nabízí termíny operací i v řádech týdnů. „Ideální je, aby k nám chodili pacienti, kteří jsou již vyšetřeni chirurgem nebo ambulantním ortopedem a ten je odeslal ke zvážení operačního - artroskopického řešení. My je pak dovyšetříme  a v případě indikace k výkonu rovnou navrhneme termín operace," doplňuje lékař s tím, že k artroiskopiím kolen a ramen časem přibudou i hlezna (kotník). 

Foto: Stodská nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT