QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kašperk, Rabí a Velhratice chystají Dny Šumavského trojhradí

23.09.2023 10:40

Šumavské hrady Kašperk, Velhartice a Rabí tvoří tzv. Šumavské trojhradí. V rámci něj se konají Dny Šumavského trojhradí. Jaký program čeká na návštěvníky?

DSC08922

Na třech hradech Šumavského trojhradí se připravují od 28. září do 1. října speciální zážitkové a edukativní programy s cílem poznat a vnímat hrad v krajině jiným způsobem. Namísto jmen a letopočtů na návštěvníky čeká názorné vysvětlení spojení místa a stavby hradu, jeho obrany a života v něm.

Rabí

Speciální komentované prohlídky hradu Rabí o stavbě a životě na středověkém hradě. Začátky vždy v 10:00 hodin a ve 14:30 hodin. Od 28. září do 1. října.

Téma: Stavba a obrana slavného hradu, vč. zajímavých detailů. Role hradu v životě středověkých lidí, funkční proměny jeho jednotlivých částí. Jak bylo možno tak mohutný hrad dobýt a proč Žižka přišel o oko právě zde? Speciální prohlídky se zástupkyní kastelána Hanou Rudovou.

Velhartice

Prohlídky v sobotu 30. září a v neděli 1. října vždy od 11 hodin a 14 hodin zavedou návštěvníky do nitra hradu i za jeho hradby.

Téma: Proč bylo pro stavbu hradu Buška z Velhartic dané místo – strategická poloha, tvar krajiny? Z jakých materiálů a proč je hrad vystavěn? Jak bylo možno takový hrad dobýt, případně ubránit? Měl hrad nějaká zadní vrátka? Jak to bylo s dopravou vody a zásob?
Na tyto otázky odpoví netradiční komentovaná prohlídka nazvaná Pohled na hrad jinou optikou.

Kašperk

Kašperk bude během akce otevřen od 10 do 17 hodin. Vedle speciálních prohlídek je možné vydat se na běžné okruhy s průvodcem. Nádvoří bude po celou dobu volně přístupné, s možností občerstvení a příjemného posezení.

Téma: Stavba a obrana našeho nejvýše položeného královského hradu. Z čeho a proč je postaven, jak to, že to ještě nespadlo? Po celý den na nádvoří hradu rýžování zlata, výroba listiny s pečetí, střelba z kuše, ražba mincí, psaní na skriptoriu a další.

Foto Milan Janoch

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT