QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Náročný zásah hasičů na Tachovsku! Hořela linka na výrobu peletek – FOTKY

26.02.2024 9:00

V neděli 25. února došlo k požáru linky na výrobu peletek. Věc šetří policie.

požár linky na výrobu peletek_0224_HZSPK (4)
požár linky na výrobu peletek_0224_HZSPK (4)požár linky na výrobu peletek_0224_HZSPK (1)požár linky na výrobu peletek_0224_HZSPK (2)požár linky na výrobu peletek_0224_HZSPK (3)

„Včerejšího dne v době od 07:10 hod. do 13:50 hod. došlo v obci Halže - Svobodka z dosud nezjištěných příčin k požáru firmy zabývající se výrobou pelet,“ informovala mluvčí policie Iva Vršecká.

Na místě zasahovalo devět jednotek hasičů. „Požár měl vzhledem k všudypřítomnému dřevnímu prachu rychlý rozvoj. Sálavým teplem se přenesl i na cca polovinu uskladněných pilin. Mimo to hořely i vrstvy prachu na střešních příhradových konstrukcích a shluky hořícího prachu padaly do dosud nezasažených pilin,“ uvedl Petr Poncar, mluvčí hasičů s tím, že vrstvy dřevního prachu žhnuly v různých dalších přilehlých částech budovy.

„Kromě cca šesti proudů "C" jsme nasadili i Cobru a hasící hřeby. Plamenné hoření haldy pilin se nám podařilo rychle srazit. Dále jsme hasili samotnou linku a hlavně obsah zásobníku vyrobených pelet,“ popisuje zásah mluvčí hasičů.

V haldě pilin o objemu asi 60 krychlových metrů se nacházela skrytá žhnoucí ohniska. Na místo zásahu si tedy velitel povolal i techniku ze ZÚ Zbiroh, aby mohli hasiči piliny vyvozit na volné prostranství a prohasit je.

Požár se podařilo zlikvidovat zhruba po devíti hodinách od nahlášení.

Sálavým teplem byl poškozen i místní kolový nakladač. Škoda je dle Poncara velmi přibližně odhadnuta na 700 tisíc.

„Policisté provedli ohledání místa a věc nadále šetří,“ okomentovala Iva Vršecká.

Foto HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT