Tachovští asistenti prevence kriminality úspěšně prošli speciálním výcvikem

11.01.2024 8:45

V Tachově fungují asistenti prevence kriminality. Pilotní projekt, který byl spuštěn v loňském roce, je úspěšný.

Asistenti prevence kriminality Tachov_0124_město Tachov (1)
Asistenti prevence kriminality Tachov_0124_město Tachov (1)Asistenti prevence kriminality Tachov_0124_město Tachov (2)Asistenti prevence kriminality Tachov_0124_město Tachov (3)

Od září loňského roku mohou obyvatelé Tachova potkávat v ulicích města s asistenty prevence kriminality. Jsou to pěší hlídky, které mají za úkol zajistit pořádek a bezpečnost ve městě.

„Na asistenty prevence kriminality si obyvatelé Tachova již zvykli a na jejich práci máme velice dobrou odezvu,“ říká vedení města Tachov.

Náplní práce asistentů prevence kriminality je zejména dohlížení na veřejný pořádek, bezpečnost dětí na přechodech pro chodce, na dodržování obecně závazných vyhlášek, čistoty v obci, kontrolu dodržování zákazu podávání alkoholu nezletilým a upozňování na protiprávní jednání.

„V případě porušení zákona či zjištění závad vyrozumí hlídku městské policie, případně odpovědného pracovníka úřadu, kteří v rámci svých kompetencí učiní příslušná opatření k nápravě,“ vysvětluje vedení města.

Aby asistenti mohli zodpovědně provádět svoji práci, prošli všichni akreditovaným kurzem, ve kterém měli mimo jiné základy sebeobrany, resuscitace, nácvik zátěžových situací apod.

„Tento základní kurz trval celkem tři měsíce tak, aby mohli vše přenášet rovnou do praxe, kteří v rámci svých kompetencí učiní příslušná opatření k nápravě,“ uvádí vedení města Tachov.

Starosta všem asistentům i jejich mentorce z řad strážníků předal 8. ledna certifikát o úspěšném absolvování tohoto kurzu. Stejně jako městští strážníci budou i dále asistenti procházet pravidelnými školeními a kurzy.

Foto město Tachov

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT