Pozemní hokejisty z Litic čeká nejvyšší evropská soutěž! Los nadělil zajímavé soupeře

28.07.2023 19:22

Svoji první účast v nejvyšší evropské soutěži Euro Hockey Legue mají před sebou plzeňští pozemní hokejisté. Díky 2. místu za domácími na evropském poháru Trophy II. v irském Banbridge, kterého se zúčastnili na konci května a následném vítězství nad Slávií Praha ve finále nejvyšší české soutěže Extralize, dostali šanci si jako druhý český tým po pražské Slávii zahrát tuto vrcholnou soutěž.

1685862807908

„Moc dobře si uvědomujeme, co nás čeká. Můj první pocit, když jsem se dozvěděl, že nebudeme hrát na jaře 2024 Trophy I., kam jsme postoupili po turnaji v Irsku, ale soutěž ještě o řád vyšší, byl rozpačitý. Ale když jsem viděl nadšení kluků, že se potkají s hráči, na které koukají v televizi a viděl jsem jejich chuť se s nimi poměřit na hřišti, bylo to jasné. Už jsem v nadšení byl s nimi na jedné lodi," komentuje účast v soutěži trenér Tomáš Levý.

Los z 26. července byl na plzeňský tým milosrdný a zároveň nesmírně sportovně vstřícný. V prvním kole narazí na skotský tým Western Wildcats, celek, který potkali v roce 2011 na svém třetím evropském poháru, který se hrál v Římě. „Pamatuji si, že jsme na ně koukali jako na zjevení. Neměli jsme zkušenosti s podobnými týmy. Nevím, jaká to byla minuta, ale bylo to chvíli po začátku utkání a už jsme prohrávali 0:1. Pak jsme se trochu vzpamatovali, soupeř nám přidal další dva góly, ale my jsme dokázali jeden vstřelit. Výsledek nebyl tak hrozný a byl to náš první kontakt s ostrovním hokejem," vzpomíná trenér Tomáš Levý.

V herním pavouku, který tuto fázi soutěže charakterizuje, je vedlejší vlákno složené ze dvou holandských týmů - HC Bloemendaal nebo SV Kampong Utrecht. Litice mají jasné, že v případě výhry i prohry se utkají s jedním z těchto špičkových světových klubových týmů. „Sledoval jsem losování velmi napjatě, chtěl jsem, abychom hráli s těmi nejlepšími. Což jsou holandské týmy. A vyšlo to pro nás mimořádně. V prvním kole skotský tým, který je samozřejmě na vyšší úrovni než my, ale není to zase o tolik. Pomýšlet na postup musíme. Osobně jsem Western Wildcats potkával, když jsem hrál ve Skotsku za Aberdeen a pokaždé to bylo vyrovnané. A s Liticemi jsme se s nimi potkali na poháru v Římě v roce 2011. Prohráli jsme 1:3. Hrají za ně ostřílení kluci, mají zkušenost s EHL, hraje tam i můj bývalý spoluhráč A. Webb. A ve druhém kole máme jeden ze mnou vysněných holandských klubů," popisuje soupeře jeden z nejzkušenějších hráčů Litic Reinhard Nicklas.

„Holandské kluby jsou neuvěřitelné. Jen v Holandsku hraje pozemní hokej ke 300 000 hráčů a hráček. HC Bloemendaal tuto soutěž již 6x vyhrál, v jeho řadách hrají olympijští vítězové a mistři světa z Belgie, Indové, Němci, dříve Australané. Klub byl založen v roce 1895. V Kampongu kromě devíti hřišť s umělým trávníkem pro pozemní hokej mají také 3401 členů. Není co dodávat,” dokresluje soupeře Tomáš Levý.

„Mám vysněný HC Bloemendaal. Dlouho sleduji jejich předposledního beka Arthura Van Dorena. A teď si proti němu mohu zahrát. Neuvěřitelné,” doplňuje pocity další litický hráč Dominik Bystřický.

Foto ilustrační TJ Litice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT