Studentka ZČU Marie Horáčková se stala historicky první českou mistryní světa v lukostřelbě

08.08.2023 11:21

Úřadující mistryní světa v lukostřelbě se o uplynulém víkendu stala Marie Horáčková, studentka Fakulty pedagogické ZČU. Stala se tak první ženou z České republiky, která se tímto titulem může pyšnit.

Marie Horáčková_mistr světa lukostřelba_zdroj ZČU

Studentka Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni Marie Horáčková v neděli 6. srpna nadchla nejen českou sportovní obec. Několikanásobná česká mistryně v terénní i terčové lukostřelbě je po lukostřeleckém šampionátu v Berlíně také mistryní světa.

„Titul získala díky suverénnímu postupu celou soutěží a po závěrečné porážce Mexičanky Alejandry Valenciaové, už při vstupu do finále však měla díky senzačním výkonům jistou účast na Letních olympijských hrách v Paříži 2024,“ pochlubila se úspěchem své studentky Západočeská univerzita v Plzni.

Úspěch Marie Horáčkové okomentoval i Tomáš Morávek, radní města Plzně pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy. „Marie získala pro Českou Republiku po 85 letech vítězství na mistrovství světa. V Plzni žije, v Plzni studuje a v Plzni trénuje a daří se jí tu skvěle. Takto úspěšné lukostřelce máme v Plzni. Jsme na vás pyšní a držíme vám palce.“

Marie Horáčková navázala na našeho dosud jediného zlatého medailistu Františka Hadaše, který triumfoval v roce 1938 v Londýně, a stala se tak vůbec první českou mistryní - držitelkou světového šampionského titulu v individuální soutěži.

Olympiáda v Paříži se bude konat od 26. července do 11. srpna 2024. Pro Marii Horáčkovou bude už druhá, Českou republiku totiž reprezentovala i v roce 2021 na hrách v Tokiu.

„Gratulujeme k velkému úspěchu a děkujeme za skvělou reprezentaci České republiky i Západočeské univerzity v Plzni,“ uvedla univerzita.

Foto World Archery zdroj ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT