Muzeum loutek v Plzni slaví úspěch! Získalo jako druhá organizace v ČR významný certifikát

02.07.2023 12:11

Muzeum loutek v Plzni bylo certifikováno jako Domov pro vzdělávání v 21. století. Co certifikát znamená a jaké podmínky muselo muzeum splnit pro jeho získání? Přinášíme podrobnosti.

Muzeum loutek Plzeň (2)

Muzeum loutek v Plzni (pobočka Západočeského muzea v Plzni) bylo, jako teprve druhá organizace v České republice, certifikováno jako Domov pro vzdělávání v 21. století/ Home of 21st Century Education.

„Mezinárodní certifikace potvrzuje, že Muzeum loutek v Plzni je kvalitním místem vzdělávání pro děti, školy i rodiny, místem, kde se děti prostřednictvím kultury, umění a hry mohou učit, jak pozitivně měnit budoucnost,“ říká Romana Němečková mluvčí Západočeského muzea v Plzni s tím, že tato certifikace a značka kvality byla vytvořena, aby ocenila muzea jako místa učení pro budoucí vzdělávání a zdůraznila jejich potenciál pro pozitivní společenskou změnu.

Certifikaci uděluje mezinárodní společenství muzejních profesionálů, zaměřených na muzejní edukaci, kteří od roku 1996 spolupracují pod hlavičkou Hands On! International Association of Children in Museums, jediné evropské organizace věnující se dětem v muzeích na nadnárodní úrovni, s dosahem do více než 50 zemí.

„Západočeské muzeum v Plzni si certifikace své pobočky ohromně váží a vnímá ji jako velký závazek a motivaci pro budoucí práci. Děkujeme všem spolupracovníkům i návštěvníkům a budeme se těšit na další společné chvíle v Muzeu loutek v Plzni,“ dodává tisková mluvčí.

Manifest domova vzdělávání 21. století obsahuje osm základních charakteristik certifikované organizace:

1. Dveře dětí do kultury, snadno dostupné veřejné místo radosti, krásy a fantazie

2. Domov interaktivního sebevzdělávání: zkoušení neznámého, úžas a představivost - učte se hrou!

3. Rozvíjení talentu dětí celostním způsobem jako smysluplné zkušenosti pro všechny smysly

4. Děti jako rovnocenná součást společnosti, která má fantazii a mění svět v lepší místo

5. Pro všechny věkové kategorie, překlenování propastí mezi generacemi

6. Místo pro interakci a zapojení, ať jste kdokoli - každý hlas je slyšet

7. Navigace mezi realitou a virtualitou, pro děti a dospívající, aktivní v digitálním světě

8. Spojení s globálními tématy a problémy, lokální aktivity; neustále reagující na společenské změny

Muzeum loutek v Plzni prokázalo, že splňuje vyšší standardy praxe ve výše uvedených oblastech.

Muzeum loutek v Plzni najdete na náměstí Republiky 23. V období letních prázdnin můžete navštívit muzejní dílnu a vytvořit si originální loutku (výroba 20 Kč) a také si vyzkoušet různé herní prvky na dvorku muzea, např. balanční hru nebo vodní divadlo. Denně mimo pondělí, od úterý do pátku 12–16 hodin, v sobotu a v neděli 13–17 hodin.

 

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT