QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Památkářský Oscar v kategorii Restaurování památky putuje do Domažlic

06.12.2023 8:10

Ceny Patrimonium pro futuro pro rok 2023 byly uděleny. V jubilejním 10. ročníku Cen Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro získala ocenění i památka v Plzeňském kraji.

Ceny Patrimonium pro futuro 2023_Domažlice_NPÚ (1)
Ceny Patrimonium pro futuro 2023_Domažlice_NPÚ (1)Ceny Patrimonium pro futuro 2023_Domažlice_NPÚ (2)Ceny Patrimonium pro futuro 2023_Domažlice_NPÚ (3)Ceny Patrimonium pro futuro 2023_Domažlice_NPÚ (4)Ceny Patrimonium pro futuro 2023_Domažlice_NPÚ (5)

Skleněná soška symbolizující podanou ruku památkové péče míří do Plzeňského kraje. Slavnostní předávání cen Patrimonium pro futuro se uskutečnilo 28. listopadu na Nové scéně Národního divadla. Významné ocenění získali restaurátoři, kteří pracovali na interiéru domažlického kostela.

Mezi celkem 11 oceněními nechybělo restaurování interiéru kostela Narození Panny Marie v Domažlicích, které zvítězilo v kategorii RESTAUROVÁNÍ PAMÁTKY.

„Původně gotický kostel Narození Panny Marie na domažlickém náměstí Míru, jehož vlastníkem je Římskokatolická farnost Domažlice, obsahuje cennou malířskou výzdobu od Františka JuliaLuxe z období barokní přestavby. V letech 2017–2022 byly tyto nástěnné malby restaurovány. Restaurátoři MgA. Jiří Suchan a MgA. David Hrabálek získali ocenění za výborné provedení restaurování a odpovědný přístup zahrnující také studium dalších Luxových realizací. Díky nim je možné obdivovat v kostele autentickou Luxovu práci,“ uvádí NPÚ.

„Národní památkový ústav začal nejlepší počiny v památkové péči oceňovat v roce 2014. Za tu dobu se Patrimonium pro futuro stalo prestižním oceněním v oblasti kultury. Letošní 10. ročník je dokladem toho, že cena má v památkové péči své nezastupitelné místo. Osobně ji vnímám jako společenské poděkování a uznání všem, kteří se o památky dobře starají,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Objev pozůstatků raně středověkých kostelů ve Znojmě, rekonstrukce bývalých jatek v Ostravě nebo obnova fortifikačního systému pevnosti Josefov, i tyto projekty získaly cenu Patrimonium pro futuro a dokládají různorodost oceněných počinů památkové péče. Cenu veřejnosti Památky děkují obdržela záchrana renesanční věže zámku v Moravském Krumlově. Oceněna byla také záchrana synagogy v Žatci, právě restaurování kostela v Domažlicích a nové expozice Armádního muzea v Praze.

Více naleznete ZDE.

Foto archiv nominovaných NPÚ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT