Plzeňská Náplavka Radbuza bojuje o prestižní titul České ceny za architekturu

29.06.2023 10:10

V letošním 8. ročníku České ceny za architekturu se o prestižní titul ucházelo 241 staveb, které byly realizované v posledních pěti letech na území České republiky. Do užší nominace se dostala plzeňská náplavka!

DSC_5529

„Jako jediná stavba z Plzeňského kraje jsme nominovaní na Česká cena za architekturu! Z 241 zúčastněných jsme se dostali mezi 31 nominací, které prošly skrz mezinárodní odbornou porotu a za to děkujeme, máme z toho obrovskou radost,“ raduje se iniciátor a autor projektu Ateliér k světu.

Jestli plzeňská náplavka získá nejvyšší ocenění, se dozvíme v listopadu. „Nejvyšší ocenění, tedy finalisté ČCA a držitel hlavní ceny ČCA,
pak budou vyhlášena na slavnostním galavečeru v listopadu. Uděleny budou také ceny partnerů. Součástí přehlídky je i cena za výjimečný počin, jejíž výběr provádí Akademie a Grémium ČCA,“
uvádí organizátoři České ceny za architekturu.

Soutěž vyhlásila Česká komora architektů, profesní organizace s přeneseným výkonem státní správy, v souladu se svým posláním pečovat o stavební kulturu v České republice a podporovat její vysokou úroveň. Jejím pořádáním chce Komora prezentovat kvalitní architektonickou produkci nejen odborné a laické veřejnosti, ale i zástupcům státní správy a samosprávy. Kromě odborné Akademie ČCA a prestižní sedmičlenné mezinárodní poroty, složené z renomovaných architektů, je předností České ceny za architekturu také ojedinělý koncept propagace architektury v průběhu celého roku a v jednotlivých regionech.

Mezi 241 přihlášených projektů z Plzeňského kraje patří i budova LF UK v Plzni, TechTower nebo třeba Sportovní hala města Plzně. Do užší nominace však postoupila pouze Náplavka Radbuza.

Profil nominované stavby v soutěži Česká cena za architekturu naleznete zde.

Foto ilustrační Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT