QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňské stavby zabodovaly v soutěži Stavba roku 2023

04.12.2023 12:55

Celkem 13 titulů Stavba roku 2023 a 25 zvláštních cen bylo uděleno v již 31. ročníku prestižní celorepublikové soutěžní přehlídky Stavba roku 2023. Zabodovaly i stavby v Plzni.

Vozovna Slovany_Plzeň_0323_QAP (4)

O titul Stavba roku 2023 letos soutěžilo 110 přihlášených staveb z celé České republiky a 2 zahraniční stavby, které odborná porota osobně navšívila. Tituly a zvláštní ceny byly vyhlášeny na slavnostním galavečeru Stavba roku 2023, který se uskutečnil 24. listopadu 2023 v Rudolfinu v Praze.

Stavba Městského okruhu, úsek Křimická (Chebská) – Karlovarská získala Cenu ministra dopravy.

Článek ze slavnostního otevření okruhu naleznete ZDE.

„Stavba městského okruhu byla oceněna za unikátní konstrukční řešení důležité dopravní stavby, která velmi významným způsobem ulevila přetížené dopravě v centru města Plzně. Zároveň je stavbou dopravní infrastruktury, která zaujme nejen technologicky, způsobem provedení a uživatelsky, ale i svou podobou a zasazením do prostředí. Je možné ji přirovnat ke krajkovému závoji ležérně pohozenému v krajině,“ píše se v oznámení udělení ocenění.

Náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy Pavel Čížek považuje ocenění za velký úspěch. „To, že ministr dopravy udělil ocenění právě této stavbě, považuji za obrovský úspěch, protože v letošním roce proběhlo velké množství železničních i dopravních staveb, včetně dálničních. Ocenil ji nejenom za technickou realizaci, ale i za projektování, zasazení této stavby přesahující dvě miliardy korun do krajiny,“ komentoval udělení ceny.

Tituly Stavba roku 2023

Centrum současného umění EPO1 Trutnov

Rekonstrukce tramvajové vozovny Slovany, Plzeň

Porota ocenila logické, prostorově efektivní a funkčně provázané uspořádání areálu skládajícího se z montážních hal a dílen. Ocenila i zázemí údržby, skladů, administrativy a dalších provozů tramvajové vozovny včetně potřebných kolejišť s trolejemi do jednotně řešeného, urbanisticky uceleného městského bloku. Zároveň ocenila způsob vedení realizace stavby včetně jejího provedení.

Článek ze slavnostního otevření vozovny naleznete ZDE.

Multifunkční sportovní hala KAPKA resort, Vsetín

Kompetenční centrum společnosti BAUMIT, Brandýs nad Labem

Lávka Litomyšl

Štvanická lávka Praha

Nemocnice Pelhřimov - pavilon péče o rodinu

LF UK v Plzni Univerzitní medicínské centrum (UniMeC) – II. etapa

Ze souboru budov lékařské fakulty je cítit houževnatá a zdařilá péče o kultivaci a zpřehlednění složitého a mnohoznačného fakultního provozu. Ten je obohacen o množstvím příjemných vnitřních i vnějších pobytových ploch a prostor pro studenty i pedagogy. Porota ocenila lapidárně působící, promyšlené architektonické řešení interiérů v celém areálu, včetně provedení stavebně technických detailů.

Článek ze slavnostního otevření naleznete ZDE.

Návštěvnické centrum Rodinného pivovaru BERNARD v Humpolci

Vědecká knihovna Olomouc – stavební úpravy objektu Červeného kostela

Výstavba sídla Nejvyššího kontrolního úřadu Praha

Záchrana kostela sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou

OÁZA a Rezidence ROSA v Liberci

Zvláštní ceny

Cena Ministerstva dopravy / Městský okruh, úsek Křimická (Chebská) - Karlovarská v Plzni

Zvláštní ceny získaly i stavby v Plzeňském kraji:

Cena Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství / Most Rechle přes řeku Vydru, Modrava - článek k mostu naleznete ZDE.

Cena Ministerstva kultury / NKP Klášter Kladruby - Život v řádu - článek o rekonstrukci kláštera a nové expozici naleznete ZDE.

Všechny oceněné i přihlášené stavby najdete na webu Stavby roku 2023 www.stavbaroku.cz

Foto ilustrační QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT