QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak bude vypadat Papírenský park? Město představilo studii, nejdříve ale musí park získat - VIZUALIZACE

25.10.2023 19:11

Město Plzeň představilo studii na obnovu Papírenského parku na plzeňských Slovanech. V současné době ale město park nevlastní. Podívejte se na vizualizace, jak by měl park v budoucnu vypadat.

Papírenský park vizualizace 2 _QAP_CZ
Papírenský park vizualizace 3 _QAP_CZPapírenský park vizualizace 2 _QAP_CZPapírenský park vizualizace 4 _QAP_CZPapírenský park vizualizace _QAP_CZPapírenský park současná podoba Papírenský park vizualizace 1 _QAP_CZ

„Dnes je park zatím stále v soukromém majetku, je téměř celý nepřístupný. Cílem současného vedení města je naplnit předjednanou dohodu s jeho majitelem, získat celý park do vlastnictví města a po revitalizaci jej zpřístupnit veřejnosti. Chceme zde v zeleni vytvořit příjemné relaxační místo, které bude určitě využívané nejen místními obyvateli, ale i Plzeňany z širšího okolí,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

Jak by mohl Papírenský park vypadat? „Park je navržen jako klidné odpočinkové a procházkové místo, s pobytovými trávníkovými plochami a také s množstvím stromů. V návrhu je rozdělen na tři vycházkové zóny, “ vysvětluje koncepci obnovy Jana Pechová Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP).

Jedna část parku bude velmi přírodní. „Ta jižní by měla být nejklidnější a zachovat si přírodní ráz. Střední bude aktivní a nejvíce vybavená, má se v ní nacházet například kavárna či dětské vodní prvky, a severní pak má být nástupním místem do parku. Obnova je navržena citlivě a s respektem ke stávajícím stromům a jejich kořenové zóně. Stávající stromy v parku budou v co největší možné míře ponechány a ošetřeny a zároveň budou vysazeny stromy nové,“ doplnila Jana Pechová.

V parku bude využita také vysoká hladina podzemní vody, voda z místních pramenů a studní. Budou zde vytvořeny přírodě blízké tůně a poldry na zadržení vody. Studie počítá i se zachováním jezírka.

A kdy by mohla obnova začít?

Vedení města nyní představilo studii občanům. Teď ale záleží na dalších jednáních, po kterých by mělo město Plzeň získat park do svého vlastnictví. Podle plzeňského magistrátu by mohly začít práce na obnově parku v roce 2026.

Zdroj vizualizace: www.cpkp-zc.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT