QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Prostor v Majakovského projde výraznou proměnou – VIZUALIZACE

11.10.2023 9:31

Prostor mezi domy Majakovského 2 až 16, Lidickou ulicí a Boleveckou základní školou v Plzni čeká výrazná proměna. Co vše zde vznikne? Čtěte v článku.

majakovskeho_vizualizace_zahradni_architektura_barbora_noskova_3
majakovskeho_vizualizace_zahradni_architektura_barbora_noskova_3majakovskeho_soucasny_stav (15)majakovskeho_soucasny_stav (17)majakovskeho_soucasny_stav (18)20231004_majakovskeho_projednani_bolevecka_zs (2)20231004_majakovskeho_projednani_bolevecka_zs (13)majakovskeho_vizualizace_zahradni_architektura_barbora_noskova_1majakovskeho_vizualizace_zahradni_architektura_barbora_noskova_2majakovskeho_vizualizace_zahradni_architektura_barbora_noskova_3majakovskeho_vizualizace_zahradni_architektura_barbora_noskova_4

Vedení prvního plzeňského obvodu představilo ve středu 4. října veřejnosti studii na obnovu zanedbaného prostoru v ulici Majakovského. Přibyde zde zeleň, herní prvky pro děti, ale třeba i relaxační zóna pro všechny generace.

„Navržené řešení respektuje stávající terén, zachováme tedy dvě rovinaté partie v místě původních sportovišť. Plocha je pak zpřístupněna prostřednictvím mlatových cest, které jsou ve svažitých partiích nahrazeny kamennou dlažbou. Horní rovinatá partie původního rozsáhlého sportoviště je využita ke zřízení dětského hřiště s prvky pro menší a střední kategorii dětí, jež využívá i terénního uspořádání prostoru, kam můžeme umístit skluzavky,“ vysvětlila architektka Barbora Nosková.

Na hřiště naváže rovinatá travnatá plocha a dále kvetoucí stromy, pod nimiž bude posezení, pískoviště pro nejmenší a hřiště na pétanque. Na svahu bude vytvořeno pobytové schodiště, kde bude možné posedět.

„Také může posloužit ke sledování menších kulturních akcí přilehlé školy či družiny, která místo pravidelně navštěvuje,“ doplnila Nosková.

V části blíže škole vyroste menší plocha s basketbalovým košem, pod nímž bude umělý sportovní povrch, který tlumí hluk z nárazů míčů. Architektka dále vybrala kovový mobiliář, který je barevně variabilní a herní prvky, které kombinují kov, dřevo a lanové prvky.

V řešeném území také přibude zeleň. Již dříve se zde uskutečnil dendrologický průzkum, který zhodnotil kvalitu zdejších stromů a keřů. Některé z nich je nutné pokácet.

„Čtrnáct stromů bude nutné pokácet, ale vysázíme hned 34 nových stromů. Přibydou zejména do volných proluk, kde nás nelimitují inženýrské sítě. Stromy bohužel nemůžeme vysadit vedle chodníku před vchody, což si občané přáli, protože právě tam inženýrské sítě vedou. I tak ale bude zeleně opravdu dost,“ uvedl místostarosta Jedničky Miroslav Šuma, který má na starost oblast investic a životního prostředí.

O obnovu prostranství v Majakovského usilovala již před lety Správa veřejného statku města Plzně, zůstalo však jen u projektu, který se obvod rozhodl oživit. I proto ve spolupráci s Centrem pro komunitní práci západní Čechy uspořádal plánovací setkání s občany, aby sami řekli, co si v místě přejí.

První plánovací setkání se konalo letos v květnu, na začátku října proběhlo druhé plánovací setkání v Bolevecké základní škole, kde byla představena architektonická studie, přišlo kolem třiceti lidí.

„Objevily se drobné připomínky, o kterých jsme diskutovali, zdůvodňovali jsme smysl navržených úprav a také jsme se snažili nalézt kompromis. I proto jsem rád, že se občané do tvorby veřejného prostoru aktivně zapojují, že jim není lhostejné, jak bude vypadat místo, kde žijí,“ doplnil Rezek.

Pokud vše půjde podle plánu, nejpozději do roku 2025 bude dokončena projektová dokumentace a vydáno příslušné stavební povolení. Se samotnými pracemi se pak ideálně začne v roce 2026. Na revitalizaci tohoto sídlištního prostoru je předběžně vyčleněno více než deset milionů korun z rozpočtu prvního městského obvodu.

Foto ÚMO 1, vizualizace Zahradní architektura, Ing. Barbora Nosková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT