QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vyhlídka na pilíři u řeky Radbuzy bude brzy hotová - FOTO, VIZUALIZACE

16.04.2023 9:48

Do konce dubna má být hotová vyhlídka vznikající na starém pilíři u řeky Radbuzy v Plzni. Přinášíme aktuální fotky z místa i vizualizaci, jak bude vyhlídka vypadat po dokončení.

vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (12)
vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (12)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (1)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (2)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (4)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (3)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (6)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (5)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (7)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (8)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (9)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (10)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (11)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (13)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (14)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (15)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (16)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (17)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (18)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (19)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (20)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (21)vyhlídka na pilíři Radbuza PLzeň foto QAP (22)Pilíř

Vyhlídka vzniká na starém mostním pilíři u stezky mezi Liliovou a Cyklistickou ulicí v Plzni. Práce už finišují.

"V současné době je hotový chodníček, hromosvod, úprava koruny pilíře, kácení a osazení kovové konstrukce. Je zaměřeno schodiště, které se provádí, připravuje se otryskání a spárování zdiva," řekl QAPu starosta MO Plzeň 2 Lumír Aschenbrenner.

Na pilíř se připravují informace na různá témata, například z historie pilíře, zajímavosti o městské plovárně, řece Radbuze a Zoo Iris. Doplní je informace z přírody, o ptactvu, rybách, bobrovi či dřevinách.

"Náklady na realizaci činí 2,361 milionů korun, realizace je do 30.4.2023," uvedl dále starosta druhého plzeňského obvodu.

Oba pilíře na březích řeky přešly do majetku města. Důležitý byl také souhlas Povodí Vltavy, v jehož zátopovém území se pilíře na obou stranách řeky Radbuzy nacházejí.

Vyhlídková plošina podle návrhu architekta Pavla Štichy je v realizaci od loňského podzimu.

Vyhlídka vzniká na pravém mostním pilíři na břehu řeky. V budoucnu by ale mohl být revitalizován i pilíř na druhém břehu. "Vedeme dialog se starostou Davidem Procházkou o obdobném využití pilíře na protějším břehu," řekl Lumír Aschenbrenner.

Realizace vyhlídky začala v říjnu loňského roku. V místě už proběhlo vloni kácení a čištění od náletových dřevin. Většina prací probíhá bez uzavírek.

foto: QAP.cz, vizualizace MO Plzeň 2

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT