QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tip na malý výlet! Vydejte se k jeskyni, ve které se krčí plzeňský poustevník – FOTKY

22.10.2023 8:18

Víte, kde v Plzni najít jeskyni, ve které se nad stolem krčí socha starého poustevníka? Máme pro vás tip na malý výlet!

postevník Lochota_2023_QAP (2)
postevník Lochota_2023_QAP (2)postevník Lochota_2023_QAP (3)postevník Lochota_2023_QAP (1)postevník Lochota_2023_QAP (5)

Jeskyně poustevníka se nachází v Plzni v Lochotínském parku. Najdete ji v pískovcové skále přímo pod dřevěným altánkem, který nese název Chotkovo sedátko.

Uvnitř jeskyně sedí poustevník a dumá nad svou knihou. Sochu v roce 2013 vytvořili studenti oboru Prostorový design a sochařství SSUPŠ Zámeček. Přímo k poustevníkovi se bohužel nedostanete, chrání ho mříže, které se otevírají jen při výjimečných příležitostech, jako je například den, kdy se po Plzni roznáší Betlémské světlo.

Socha poustevníka stávala v jeskyni už v minulosti a kdy zmizela, se přesně neví. O její navrácení do Lochotínského parku se zasloužila neformální skupina mladých Plzeňanů Maják Plzně v rámci revitalizace Chotkova sedátka. Nejedná se o kdejakého poustevníka, dle pověsti jím byl slavný rytíř Lochota.

Legendy vyprávějí o tom, že tehdy slavný rytíř Lochota přišel o svůj majetek, dceru i ženu a uchýlil se do jeskyně, ve které byl léčivý pramen. Poustevník se brzy naučil pramen využívat, a tak k němu začali chodit lidé a žádat ho o pomoc. Když Lochota zemřel, údajně se k poustevně slétávala hejna ptáků.

K jeskyni se dostanete pěšky ze zastávky MHD Zoologická zahrada. Podívat se k němu můžete i při návštěvě Zoologické a botanické zahrady města Plzně, nachází se od ní několik metrů.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT