QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Domažlicku proběhne už 31. ročník Zamykání České studánky

31.10.2023 13:45

Klub českých turistů zve na tradiční akci Zamykání České studánky. Letos zamykání proběhne v sobotu 4. listopadu. Studánka zůstane "zamčená" až do jara, kdy se bude konat její odemykání.

IMG_8177

Česká studánka v Českém lese nedaleko Čerchova se tradičně před zimou zamyká. Ani letos tomu nebude jinak.

Pokud se chcete akce zúčastnit, můžete jet vlakem společně s ostatními turisty. Odjíždí se z domažlického nádraží v 9:30. Zahájení akce u České studánky je v 11.30 hodin.

Česká studánka

Česká studánka se nachází v Českém lese, jde o silný pramen vytékající na úbočí Myšího vrchu ve výšce 720 metrů nad mořem. Vzniká tak Vavřinecký potok, který se poté vlévá do Teplé Bystřice. Místo leží v bývalém hraničním pásmu a bylo léta nepřístupné. V roce 1990 opravil KČT altán a studánka se stala opět místem turisticky zajímavým. Přístup je z České Kubice po turistické značce (červená, následně žlutá) a po modré z Čerchova.

Na místě vystoupí mužský pěvecký sbor Haltravan z Klenčí pod Čerchovem, budou se prodávat suvenýry a nebude chybět ani pamětní razítko. Po skončení programu se pak turisté vydají do Chodova, kde je čeká v kulturním domě oběd a společné posezení. Návrat do Domažlic vlakem je v 15:39 hodin. Akce se pravidelně účastní nejen Češi, ale i Němci.

Odjezd: vlakem v 9.30 hodin ze zastávky ČD Domažlice - město do České Kubice (mimořádným protažením vlaku z Plzně do České Kubice).

Trasa: Česká Kubice, Jubilejní hájek, Zelená chýše, Česká studánka, Chodov (12 km). 

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT