QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Nová výstava v Galerii Hess bude plná keltské mytologie! Přijďte na nevšední vernisáž i vy

26.06.2023 12:44

Malíř Josef Ryzec představí v Plzni své obrazy s keltskou tématikou, jeho vnuk František Javorský je doplní svými fotografiemi. Díky této zajímavé kombinaci dvou stylů vznikla výjimečná výstava s názvem Keltský Lughnasadh Na Roudné, která bude již brzy zahájena vernisáží. Buďte u toho i vy!

úvodní fotka

Vernisáž výstavy s názvem Keltský Lughnasadh Na Roudné se bude konat ve Vinotéce Galerii Hess, Na Roudné 59, Plzeň v pondělí 3. července v 18:00. Přijďte na vernisáž, poznejte osobně velmi zajímavé umělce Josefa Ryzce a jeho vnuka Františka Javorského, kteří návštěvníky během večera seznámí s keltskou mytologií.

Jak už je v Galerii Hess dobrým zvykem, vernisáž bude obohacena o hudební vystoupení, tentokrát se můžete se sklenkou dobrého vína zaposlouchat do irských skladeb v podání krásných dam, které zahrají na klávesy a housle.

Josef Ryzec se narodil v roce 1942 v Praze, vystudoval FAMU a několik let působil ve filmovém průmyslu jako asistent filmového střihu a střihač i jako asistent režie a pomocný režisér. Podílel se na více než 40 celovečerních filmech, například Petrolejové lampy Juraje Herze nebo Noc na Karlštejně Zdeňka Podskalského.

„V roce 1979 jsem z politických důvodů odešel od práce „u filmu“ a začal se věnovat profesionálně oborům polygrafie a typografie,“ vypráví Josef Ryzec, který následně působil jako technický a výtvarný redaktor a poté i několik let v nakladatelství Artia. „Po zániku Artie jsem pak následujících téměř 30 let (až do svých 75) působil v pozici OSVČ jako odborný specialista a soudní znalec pro obor polygrafie v Čechách i na Slovensku.“

Již od mládí se Josef Ryzec věnoval výtvarné tvorbě jako svému hlavnímu zájmu. „V roce 1995 jsem založil Klub přátel Pabla Picassa, který je členem UVU ČR, a v roce 1997 občanské sdružení LUGH, zaměřené programově na výtvarnou tvorbu inspirovanou keltskými tématy spjatými s dávnou keltskou mytologií. Jeho cílem jsou výtvarné výstavy s názvem Lughnasadh, symbolicky pořádané vždy k 31. 7. , kdy začíná keltský svátek oslavující plody sklizně, tedy i výtvarných děl,“ vysvětluje malíř.

Jeho díla naleznete například ve stálé sbírce současného umění v Národní galerii v Praze. Pro úsek Česká groteska ve Veletržním paláci si vybrala Národní galerie 5 mých obrazů. Také jsem namaloval přímo v Malé dvoraně Veletržního paláce Národní galerie v únoru 2003 velkoplošné parafráze obrazů Pabla Picassa (jeho série Kočka chytá ptáka a Kočka žere ptáka), které jsem spolu s dalšími čtyřmi obrazy větších formátů (parafráze Picassových skic k jeho obrazům) představil k datu 15. 3. 2003 jako součást mého projektu „Pocta Pablu Picassovi“ na výstavě v Malé dvoraně,“ říká Josed Ryzec. Obrazy byly pak vystaveny dalších 10 let ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze jako speciální výstava.

Nyní malíř zavítá i se svými obrazy do západočeské metropole, do Vinotéky Galerie Hess. Pro tuto výstavu Josef Ryzec vybral ze svých děl kolekci obrazů s keltskou tématikou. „Vybral jsem keltskou tématiku jako hlavní motiv zejména proto, že termín jejího konání probíhá v období keltského svátku Lughnasadh (letní měsíce). Myslím, že si to zaslouží i vzpomínka na dávnou plzeňskou keltskou minulost,“ dodává.

Josef Ryzec přizval na výstavu i svého vnuka, fotografa Františka Javorského, který má k západočeské metropoli blízký vztah, vystudoval zde totiž obor fotografie na Střední uměleckoprůmyslové škole Zámeček v Plzni. Ve studiích nyní pokračuje na Institutu tvůrčí fotografie Filosoficko-přírodní fakulty Slezské univerzity v Opavě.

Snímky pořizuje na svých cestách. Navštívil řadu zemí v Evropě a v Asii, naposledy byl na Novém Zélandu. „Rád cestuji a poznávám cizí krajiny, kde pořizuji fotografické reportáže. Mojí první samostatnou výstavou byl výběr z kolekce fotografií s názvem „Thajsko lidé a příroda“ v lednu až únoru 2017 v Muzeu Českého krasu v Berouně,“ prozradil mladý fotograf.

Kombinace obrazů Josefa Ryzce a fotografií jeho vnuka Františka Javorského dala za vznik výjimečné výstavě s názvem Keltský Lughnasadh Na Roudné. Vernisáž výstavy, která proběhne v pondělí 3. července v 18:00, nabídne mnoho nevšedních uměleckých i hudebních zážitků a dobrého vína. Tak neváhejte a přijďte si užít umělecký večer i vy!

Výstava bude v Plzni k vidění do 31. srpna 2023.

Foto Josef Ryzec, František Javorský

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24