QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Galerii Hess bude vystavovat česko-francouzská výtvarnice Eva Roučka

23.01.2024 15:10

Rodačka z Plzně v roce 1979 emigrovala do Francie. Od 90. let žije střídavě ve Francii a na svém statku v Břasích na Rokycansku. Celosvětově uznávaná výtvarnice nyní bude vystavovat v plzeňské Galerii Hess.

Eva Roučka_0124_archiv (1)
Eva Roučka_0124_archiv (1)Eva Roučka_0124_archiv (3)Eva Roučka_0124_archiv (2)Eva Roučka_0124_archiv (4)Eva Roučka_0124_archiv (5)Eva Roučka_0124_archiv (6)Eva Roučka_0124_pozvánka

Vernisáž výstavy s názvem MALÁ VELKÁ Eva Roučka se bude konat ve Vinotéce Galerii Hess, Na Roudné 59, Plzeň ve čtvrtek 1. února v 18 hodin. Akce se výtvarnice původem z Plzně osobně zúčastní, přijďte se s touto zajímavou umělkyní seznámit u sklenky dobrého vína.

Životní příběh Evy Roučky je velmi zajímavý, modelovat začala už v 6 letech a vlastně modeluje do dnešní doby. Je uznávanou umělkyní, její díla naleznete v muzejních sbírkách po celém světě, a to například v Mexiku, Japonsku, Švýcarsku nebo Německu. Své místo má i ve sbírkách Západočeské galerie v Plzni.

Pro Evu Roučka je charakteristická energičnost a výtvarná všestrannost pohybující se od designérské práce s keramikou, porcelánem, sklem až po klasickou sochařinu, která ji přivedla ke spolupráci s prestižními francouzskými a evropskými firmami.

Sochařkou chtěla být už od útlého mládí, na VŠUP do Prahy se jí navzdory kádrování podařilo dostat až na posedmé. Mezitím se vyučila aranžérkou, písmomalířkou a úspěšně absolvovala také Hollarovu školu grafickou. 

„Ačkoliv mě na VŠUP nakonec přijali, studia jsem nedokončila. Nemohla jsem snést tísnivou atmosféru, kterou normalizační režim dokázal otrávit i prostředí na umělecké škole, a tak jsem se ve čtvrtém ročníku studia v roce 1979 rozhodla odejít do Francie, kde mě hned přijati jako asistentku profesora na pařížské Umprumce (ENSAAMA),” vypráví Eva Roučka, která poté žila ve Francii 35 let jako svobodná výtvarnice. 

„Keramika je jediný materiál, na který mohu jít holou rukou,“ prohlašuje, a proto sochy z ní jsou naplněny úžasnou energií a barvitou výrazovostí, která je autorce vlastní. Ale nebrání se objevovat i nové materiály, například dřevo, v němž si vytvořila stejně osobitý styl jako v keramice. 

Kromě figurativní keramiky s kritickým pohledem na společnost, která je pro ni typická, se zabývala i socháním do dřeva její rozměrné dřevěné sochy najdeme ve Finsku, Kanadě, Německu nebo Itálii. 

„To co mám, jsem si vypracovala, vypozorovala, vypřemýšlela sama. Nikdy jsem nic neokopírovala, to by bylo pod mou úroveň, a nové výrazové prostředky, které přišly během mého života, byly jen novou barvou na mé paletě, nikdy nebyly cílem. Řiďte se tím, mladí. Buďte hrdí, ale pilní a zvídaví víc, než je povoleno,” říká Eva Roučka.

Přijďte na vernisáž ve čtvrtek 1. února od 18 hodin do Vinotéky Galerie Hess poznat tuto výjimečnou ženu osobně.

Výstava bude ve Vinotéce Galerii Hess k vidění do 29. února 2024.

Foto archiv Eva Roučka

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT