QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Vernisáž Evy Roučka v Galerii Hess nalákala davy lidí - FOTKY

02.02.2024 15:35

Vernisáž výstavy s názvem MALÁ VELKÁ Eva Roučka se konala ve Vinotéce Galerii Hess, Na Roudné 59, Plzeň ve čtvrtek 1. února. Zájem o výstavu výtvarnice původem z Plzně byl obrovský, galerie praskala ve švech.

vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (37)
vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (37)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (6)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (1)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (2)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (3)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (17)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (18)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (19)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (4)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (5)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (21)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (20)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (23)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (22)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (25)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (24)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (28)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (27)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (29)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (31)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (7)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (33)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (36)vernisáž Eva Roučka_0224_QAP (Valerie) (34)

Plzeňská Galerie Hess svými výstavami představuje nejrůznější druhy umění napříč žánry a autory. Tentokrát se galerii podařilo představit plzeňské veřejnosti uměleckou hvězdu světového formátu - Evu Roučka.

Eva působí jako sochařka a designérka na volné noze. Střídavě žije ve Francii a na svém statku v Břasích na Rokycansku. Je uznávanou umělkyní, její díla naleznete v muzejních sbírkách po celém světě, a to například v Mexiku, Japonsku, Švýcarsku nebo Německu. Své místo má i ve sbírkách tuzemských galerií.

Pro Evu Roučka je charakteristická energičnost a výtvarná všestrannost pohybující se od designérské práce s keramikou, porcelánem, sklem až po klasickou sochařinu, která ji přivedla ke spolupráci s prestižními francouzskými a evropskými firmami.

Jedinečnou energii přenesla Eva Roučka i do plzeňské Galerie Hess. Již samotné přípravy a instalaci provázel neuvěřitelný zájem veřejnosti. Eva Plzeňany zaujala jedním ze svých děl s názvem Lavička, které instalovala přímo na terasu galerie. Dílo okamžitě vzbudilo zvědavost kolemjdoucích.

Zájem o vernisáž Evy Roučka byl obrovský. Slavnostní zahájení výstavy se konalo ve čtvrtek 1. února večer. Davy návštěvníků začaly do galerie proudit dlouho před začátkem akce. Umělkyně je osobně vítala. Mezi návštěvníky byla i řada známých umělců. Výstavu si nenechal ujít ani známý lékař a umělec Petr Hartman, který měl v Galerii Hess výstavu v září loňského roku.

Vernisáž byla zahájena hudebním vystoupením dětí z plzeňské základní umělecké školy ZUŠ Sokolovská pod vedením paní učitelky Veroniky Ernestové. Úvodního slova se tradičně chopila galeristka Zdena Benešová. Jana Zemanová, která je dlouholetou přítelkyní paní Evy, přítomným následně zarecitovala čínské básně.

Eva Roučka poděkovala přítomným za účast na vernisáži a nezapomněla ani na své přátele. „Chtěla bych poděkovat Galerii Hess za možnost zde vystavovat, ale především za přízeň všem podporovatelům i spolupracovníkům. Jsem ráda, že mám kolem sebe přátele, kteří mi pomohou zrealizovat mé nápady. Kolikrát potřebuji například od souseda něco svařit a i s tím si poradí,“ zmínila s úsměvem Eva Roučka.

Po zahájení výstavy se autorka naplno věnovala návštěvníkům, podělila se s nimi o příběhy, které provází jednotlivá díla. Vyprávěla například o tom, jak celý podzim pobývala na tvůrčím shromáždění v Číně a ukazovala při tom na díla v čínském koutku, ve kterém se nachází řada skic, koláží a kolorovaných sošek z porcelánu.

Své příběhy přítomným vyprávěla i u bronzových děl nebo u tvorby, které se věnovala v poslední době. Jde o kompozice, ve kterých autorka vtipnou formou propojuje obyčejné předměty s autorskými sochami. K vidění je v Galerii Hess například dílo s názvem Trojúhelník, které tvoří staré dřevěné vysklené okno a sochy Evy Roučka.

Tato jedinečná výstava je ve Vinotéce Galerii Hess k vidění do 29. února 2024. Rozhodně si ji nenechte ujít!

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24