QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Výstava o Adolfu Loosovi procestovala celý svět a je zpět v Plzni - FOTKY

04.10.2023 8:19

Výstava Loos a Plzeň vznikla v roce 2020 u příležitosti 150. výročí narození významného architekta Adolfa Loose. Jedinečnou výstavu viděli už diváci v New Yorku, Paříži, Tel Avivu či Tokiu, nyní je zpět v Plzni.

Adolf Loos výstava mázhaus radnice_1023_QAP (4)
Adolf Loos výstava mázhaus radnice_1023_QAP (4)Adolf Loos výstava mázhaus radnice_1023_QAP (8)Adolf Loos výstava mázhaus radnice_1023_QAP (1)Adolf Loos výstava mázhaus radnice_1023_QAP (2)Adolf Loos výstava mázhaus radnice_1023_QAP (3)Adolf Loos výstava mázhaus radnice_1023_QAP (5)Adolf Loos výstava mázhaus radnice_1023_QAP (6)Adolf Loos výstava mázhaus radnice_1023_QAP (7)

Výstava, která pojednává o Loosovi, se do Plzně vrací pod novým názvem Z Plzně kolem světa s Adolfem Loosem. Zpět putuje symbolicky v roce, kdy si připomínáme 90 let od jeho úmrtí.

Návštěvníci mohou zhlédnout výstavu v podobě, v jaké ji viděli zahraniční diváci po celém světě, doplněnou o český překlad a aktualizovanou o úvodní text autora výstavy Petra Domanického.

„Výstava prezentuje podstatnou část expozice, která již téměř tři roky putuje po mnoha zemích světa. Původní verze textů v angličtině je doplněna českými překlady a zároveň jsou ve výstavě umístěny trojrozměrné exponáty. Návštěvníci tak mohou obdivovat Loosovu thébskou trojnožku, stejně jako drobné historické prvky pocházející ze Semlerovy rezidence,“ uvádí Petr Domanický, autor výstavy a kurátor sbírky architektury Západočeské galerie v Plzni.

„Na výstavě lze také zhlédnout výběr z publikačních a dalších aktivit Západočeské galerie ve vztahu k tématu života a díla Adolfa Loose. Původní fotografie různých interiérů, které doplňovaly putovní výstavu, nahradily aktuální snímky fotografa Petra Poláka z obnovené Semlerovy rezidence,“ doplňuje k výstavě.

Právě dokončení obnovy Semlerovy rezidence bylo impulsem k doplnění a úpravám původní expozice. Pod novým názvem Z Plzně kolem světa s Adolfem Loosem ji Plzeňané mohou navštívit v mázhausu plzeňské radnice od 3. října do 20. října, a to každý den od 8 do 18 hodin.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24