QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.04.2024 15:38

Plzeňský festival vína nalákal davy lidí - FOTKY

Stánky s tím nejlepším vínem z Moravy a Čech, široká nabídka street foodu, pěkné počasí, živá muzika a skvělá atmosféra. Tak to vypadalo v pátek a v sobotu v centru Plzně. Podívejte se na FOTKY!

Dvě výstavy i filmová stěna. Muzeum na demarkační linii láká na novinky

09.07.2023 8:26

Muzeum na demarkační linii v Rokycanech láká na vylepšené zázemí pro návštěvníky. V areálu přibylo i pexeso pro děti. 

DSC_0150
DSC_0150image2

Muzeum na demarkační liníí v  Rokycanech připravilo na letošní turistickou sezonu několik novinek. Na návštěvníky čekají dvě výstavy se soutěžemi pro děti, vylepšené zázemí pro turisty, kde přibyla filmová stěna a místa k sezení. Malí návštěvníci si navíc můžou vyzkoušet nové herní prvky. V muzeu je k vidění 190 kusů vojenské plně pojízdné techniky.

„Letos vstupujeme již do 24. sezony.  Na červenec jsme připravili výstavu Československý odboj v období I. světové války, která nejen seznámí s historickými skutečnostmi činnosti jednotlivých jednotek legií, ale především představí jejich výstroj a výzbroj. Součástí výstavy je také soutěž pro děti Den legionáře, kde po splnění soutěžních úkolů na děti čeká odměna. Na srpen jsme připravili výstavu s tématem Spojovací vojsko, která bude obsahovat panely s texty, fotografiemi i kolekci spojovací techniky,“ uvedl ředitel Muzea na demarkační linii v Rokycanech František Koch, který je zakladatelem muzea.

Technika z muzea je také často k vidění ve filmech. Naposledy si zahrála ve filmu Na západní frontě klid. Muzeum techniku do filmu nejen půjčuje, ale také její repliky na přání filmařů František Koch se svým týmem umí postavit. „Takto jsme například postavili dvě makety prvoválečného francouzského tanku Saint Chamond, který si zahrál ve filmu Na západní frontě klid v bitvě u Verdunu,“ doplnil František Koch.

„Naše technika se ale objevila ve více než devadesáti českých a zahraničních filmech, například Kolja, Tobruk, Hellboy, Obecná škola, Red Tails, Zdivočelá země, Vyprávěj, Lidice. Prostory muzea mohli diváci vidět také v seriálu Volha,“ doplnila Radka Vávrová z muzea na demarkační linii. Snímky, ve kterých se objevila technika z muzea připomíná nová filmová stěna v prostorách muzea. 

„Návštěvníci si o prázdninách mohou prohlédnout denně na 190 kusů zcela pojízdné vojenské techniky s daty výroby od roku 1918 až do současnosti. Velkou vzácností z první republiky je např. štábní automobil Škoda 903 Superb, četnický autokar Walter a replika obrněného automobilu Tatra vz. 30. Za zmínku však stojí i technika z II. světové války, jako např. legendární Willys MB, GAZ 67, tank T-34, protiletadlová děla a houfnice. Poslední novinkou z řady zcela funkční techniky je replika německého tanku Phanter, kterou jsme během zimních měsíců roku 2017 postavili přímo v areálu muzea,“ pozvala Radka Vávrová.

„Letos jsme vylepšili také zázemí pro naše návštěvníky. Pro děti máme připravené herní prvky dětského hřiště, nově pexeso s fotkami vystavované techniky. Návštěvníci mohou využít také naše občerstvení, ve kterém jsme rozšířili nabídku,“ doplnila Radka Vávrová.

Vnitřní i vnější expozice jsou volně přístupné bez průvodce. U exponátu je tištěný průvodce a na 16 místech v areálu muzea je k dispozici hlasový průvodce ve čtyřech jazykových mutací, který seznamuje například s expozicí vozidel Tatra, těžké pásové techniky, kolové techniky, nebo výklady k historii 1918 až 1945 i k poválečnému opevnění.

Foto Muzeum na demarkační linii

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24