Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Je tady období masopustů. Kdy se budou konat v Plzni a Plzeňském kraji? Přinášíme přehled

04.02.2024 12:14

Masopustní veselí se blíží. Celá řada obcí a měst v Plzeňském kraji ožije masopsutem o druhém únorovém víkendu. Přinášíme přehled masopustů v Plzni a Plzeňském kraji.

DSC_6308_00001

10. února se uskuteční jeden z největších masopustů v Plzni. Konat se bude v Bolevci, zhruba padesátičlenný masopustní průvod projde plzeňskou Boleveckou návsí. Podrobnosti o akci najdete v článku - ZDE.

A chybět nebude ani další velký plzeňský masopsut. - akce s názvem "MASOPUST, MASOPUST, JEN MNE HOLKA NEVOPUSŤ!" aneb tradiční Plzeňský masopust. Koná se také 10. února, průvod vyrazí v 16 hodin od Branky v Kopeckého sadech. Dorazí před plzeňskou radnici, kde podle tradice požádá primátora o symbolický klíč od města Plzně. Poté bude pokračovat městem.

Masopustem ožijí plzeňské Litice. Průvod Liticemi projde 10. února. Pořadatelem zdejšího masopustu je MO Pzeň 6 Litice a hasiči. Lidé v maskách vyrazí v poledne na cestu litickými ulicemi, do hasičské zbrojnice se vrátí kolem 16. hodiny.

Masopustní zabijačka se uskuteční v sobotu 10. února v Habrmannově parku v Plzni na Doubravce. Sraz maškar je naplánován na desátou hodinu. Průvod se poté vydá do ulic a dojde do Habrmannova parku, kde je připraven program.  Masopustní zabijačka bude probíhat až do 17 hodin.

Tradiční masopustní veselí v Radnicích na Rokycansku proběhne v sobotu 10. února. Sraz je ve 13 hodin, poté projde průvod městem (trasa: náměstí, Puchmajerova, Zámostí, Za Ohradou, U Marily, Brandýs). Večerní maškarní merenda začíná ve 20 hodin.

V sobotu 10. února se bude konat masopust v Tymákově, v Mantově na jižním Plzeňsku a v obci Kařez na Rokycansku. Ve stejný den projde masopustní průvod plzeňským Výsluním nebo Štěnovicemi.

Také na jžním Plzeňsku v obci Dolní Lukavice proběhne masopust v sobotu 10. února. Konat se bude už 17. Dolnolukavický masopust.

Tradičním masopustem je i ten v Sulislavi. Sulislavský masopust proběhne v sobotu 10. února, sraz maškar je jako obvykle ve 13:00 hod. před místní hospůdkou.

O den později, tedy v neděli 11. února, proběhne masopust ve Zbůchu. Sraz bude ve 13:30 před hasičskou zbrojnicí na náměstí, průvod pak vyrazí ulicemi Zbůchu.

Mezi největší masopusty patří masopustní veselí v Postřekově na Domažlicku. Postřekovský masopust se koná přesně podle tradic několik dní, letos od pátku 9. února do úterý 13. února. Nebude chynět nedělní sespívaná na kytičkovou, krojovaný průvod obcí a úterní masopustní průvod.

Městys Koloveč zve na tradiční Masopust v Kolovči v sobotu 17. února. Masopustní průvod vychází v 15:00 hodin od budovy Úřadu městyse Koloveč. Po průvodu bude následovat Masopustní veselice masek na sále KD Koloveč.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte