Je tady období masopustů. Kdy se budou konat v Plzni a Plzeňském kraji? Přinášíme přehled

04.02.2024 12:14

Masopustní veselí se blíží. Celá řada obcí a měst v Plzeňském kraji ožije masopsutem o druhém únorovém víkendu. Přinášíme přehled masopustů v Plzni a Plzeňském kraji.

DSC_6308_00001

10. února se uskuteční jeden z největších masopustů v Plzni. Konat se bude v Bolevci, zhruba padesátičlenný masopustní průvod projde plzeňskou Boleveckou návsí. Podrobnosti o akci najdete v článku - ZDE.

A chybět nebude ani další velký plzeňský masopsut. - akce s názvem "MASOPUST, MASOPUST, JEN MNE HOLKA NEVOPUSŤ!" aneb tradiční Plzeňský masopust. Koná se také 10. února, průvod vyrazí v 16 hodin od Branky v Kopeckého sadech. Dorazí před plzeňskou radnici, kde podle tradice požádá primátora o symbolický klíč od města Plzně. Poté bude pokračovat městem.

Masopustem ožijí plzeňské Litice. Průvod Liticemi projde 10. února. Pořadatelem zdejšího masopustu je MO Pzeň 6 Litice a hasiči. Lidé v maskách vyrazí v poledne na cestu litickými ulicemi, do hasičské zbrojnice se vrátí kolem 16. hodiny.

Masopustní zabijačka se uskuteční v sobotu 10. února v Habrmannově parku v Plzni na Doubravce. Sraz maškar je naplánován na desátou hodinu. Průvod se poté vydá do ulic a dojde do Habrmannova parku, kde je připraven program.  Masopustní zabijačka bude probíhat až do 17 hodin.

Tradiční masopustní veselí v Radnicích na Rokycansku proběhne v sobotu 10. února. Sraz je ve 13 hodin, poté projde průvod městem (trasa: náměstí, Puchmajerova, Zámostí, Za Ohradou, U Marily, Brandýs). Večerní maškarní merenda začíná ve 20 hodin.

V sobotu 10. února se bude konat masopust v Tymákově, v Mantově na jižním Plzeňsku a v obci Kařez na Rokycansku. Ve stejný den projde masopustní průvod plzeňským Výsluním nebo Štěnovicemi.

Také na jžním Plzeňsku v obci Dolní Lukavice proběhne masopust v sobotu 10. února. Konat se bude už 17. Dolnolukavický masopust.

Tradičním masopustem je i ten v Sulislavi. Sulislavský masopust proběhne v sobotu 10. února, sraz maškar je jako obvykle ve 13:00 hod. před místní hospůdkou.

O den později, tedy v neděli 11. února, proběhne masopust ve Zbůchu. Sraz bude ve 13:30 před hasičskou zbrojnicí na náměstí, průvod pak vyrazí ulicemi Zbůchu.

Mezi největší masopusty patří masopustní veselí v Postřekově na Domažlicku. Postřekovský masopust se koná přesně podle tradic několik dní, letos od pátku 9. února do úterý 13. února. Nebude chynět nedělní sespívaná na kytičkovou, krojovaný průvod obcí a úterní masopustní průvod.

Městys Koloveč zve na tradiční Masopust v Kolovči v sobotu 17. února. Masopustní průvod vychází v 15:00 hodin od budovy Úřadu městyse Koloveč. Po průvodu bude následovat Masopustní veselice masek na sále KD Koloveč.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy