Odcizená domovní znamení v Blatenské ulici jsou zpět. Přispěli na ně obyvatelé domu i obvod – FOTKY

26.01.2024 14:39

Zloději v minulosti odstranili z bytového domu na Slovanech měděná domovní znamení. Čtveřice ornamentů je ale zpět! Jak nová znamení vznikala?

domovní znamení Blatenská_0124_MO2 (1)
domovní znamení Blatenská_0124_MO2 (1)domovní znamení Blatenská_0124_MO2 (4)domovní znamení Blatenská_0124_MO2 (3)domovní znamení Blatenská_0124_MO2 (2)domovní znamení Blatenská_0124_MO2 (5)

Vlaštovky, lachtani, býk a kočka. Jedná se motivy domovních znamení, která v minulosti zmizela z bytového domu v Blatenské ulici č. 22 - 28 na Slovanech. Původní měděné tepané ornamenty nahradil 3D tisk, a tak jsou znamení po letech zase zpět.

Originální domovní znamení vytvořil počátkem 60. let sochař Břetislav Holakovský, mimo jiné autor sousoší medvědů v plzeňské zoo.

„Nápad obnovit je, vznikl již v roce 2017, kdy jsem se setkal s architektem Petrem Domanickým během čekání na děti ve školce. Při konverzaci jsme se dostali ke ztraceným ornamentům z našeho bytového domu a oba jsme nad touto ztrátou projevili lítost,“ popisuje začátek příběhu Jindřich Křivka. Sám v té době působil na Západočeské univerzitě v Plzni a mimo jiné se zabýval právě 3D tiskem a modelováním a proto navrhl, že by repliky sám vytvořil.

Od myšlenky k realizaci ale uplynulo několik let. Překážkou bylo nejen pracovní vytížení iniciátora, ale také finanční stránka. Až v roce 2022 schválili obyvatelé domu financování obnovy ornamentů. O rok později se povedlo sehnat i zhotovitele.

„Práce se s velkým nadšením ujala Magdalena Prášková. Nejprve vytvořila 3D modely replik podle fotografií, které poskytl právě Petr Domanický. Jejich finální podobu jsme odsouhlasili pro výrobu a tím začala další fáze projektu. Všechny modely replik byly vytištěné aditivní metodou FDM 3D tisku, každý model je složený z několika částí, tak aby se vměstnaly do prostoru tiskárny,“ vysvětluje postup iniciátor.

Jednotlivé kusy replik se musely následně slepit dohromady, poté přišlo na řadu kytování a broušení, díky němuž dostaly repliky homogenní povrch a už zbývalo jen jejich lakování.

Na obnově domovních znamení se individuální dotací podílel slovanský obvod. „Jsem rád, že jsme mohli přispět částkou ve výši deseti tisíc korun a podpořit tak tento skvělý počin. O to více mě těší, že se obnovy chopili sami obyvatelé, všem zapojeným tímto velmi děkuji,“ říká místostarosta MO Plzeň 2 – Slovany Václav Cinádr.

Odměnou je hlavnímu iniciátorovi obdiv kolemjdoucích. „Už zase chodí kolem malé děti s rodiči a poznávají jaké máme nad vchody zvířátka, mám z toho velkou radost,“ dodává Jindřich Křivka závěrem.

Foto MO2

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24