Nejlepším studentským komiksem je Trať. Stojí za ním Martin Schütz z plzeňské SUTNARky

28.02.2024 9:55

Udílení komiksových cen Muriel se letos odehrálo 21. února v pražském kině Edison Filmhub. Cenu Magnesia za nejlepší studentský komiks získal student plzeňské školy.

výstřižek z videa Výroční komiksové ceny Muriel_0224

Cenu Magnesia za nejlepší studentský komiks si z letošního slavnostního udílení cen Muriel odnesl student Martin Schütz z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity se svým komiksovým dílem Trať.

Výroční komiksové ceny Muriel oceňují zkušené komiksové kreslíře i talentované tvůrce z uměleckých středních a vysokých škol. Právě pro nadané studenty byla letos již pošesté připravena Cena Magnesia za nejlepší studentský komiks.

Přestože jsou studenti SUTNARky každoročně mezi nominovanými, letos je to poprvé, kdy jeden z nich proměnil nominaci ve výhru a ocenění získal.

O cenu v této kategorii zabojovala Anežka Nováková (Králičí delirium), Alina Pylaeva (Sny naoko) a také Martin Schütz (Trať), jehož dílo vybrala odborná porota sestavená z členů České akademie komiksu jako vítězné.

Pro plzeňskou uměleckou školu byl letošní ročník obzvláště úspěšný, neboť její studenti v rámci Ceny Magnesia ovládli všechny nominace a nedali tak šanci pražské UMPRUM.

Vítězný komiks Trať zdánlivě líčí jen jednu cestu vlakem, dílo však nápaditě pracuje s dynamikou komiksové stránky a s pravidelností drnčení pražců rytmizuje jízdu, v níž nejde ani tak o to dorazit do cíle, ale je úvahou o čase, chaosu, řádu a také o bolestivých ozvěnách minulosti.

„Námět na scénář komiksu jsem získal, když jsem čekal na peróně na jeden z pomalých příměstských vlaků a během chvilky ticha jsem uslyšel stupňující se lámané syčení kolejí. V komiksu jsem se zaměřil na čas a s ním spojenou tklivost a pomíjivost věcí. Chtěl jsem pro čtenáře vytvořit prostor pro vlastní interpretaci, tak jako je tomu u surrealistických děl,” říká Martin Schütz z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity.

„Na komiksu jsem pracoval asi 6-7 měsíců. Během tvorby jsem používal stolní prosvětlovák, který mi prosvětloval tužkou provedenou skicu pod čistým papírem, na který jsem kreslil a maloval štětcem s tuší. Ve výtvarném světě nejde o nikterak speciální styl, ale pro mě má své kouzlo,” dodává.

 

Úvodní foto výstřižek z videa zdroj: Výroční komiksové ceny Muriel

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT