Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Sutnarka slaví 20 let. Fakultní budovu zdobí nový design

26.04.2024 13:25

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) v letošním roce oslavuje kulaté výročí, tedy 20 let od založení Ústavu umění a designu, který se v roce 2013 transformoval v plnohodnotnou fakultu. Fakulta si k výročí nadělila nový design průčelí.

Sutnarka - nový vizuál_2024_ZČU

Útržky barevných pásek na bílém pozadí nově zdobí průčelí budovy Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

„Ke dvacátému výročí na své kreativní cestě si fakulta nadělila nový vizuál, který navrhla česká grafická designérka, pedagožka a vedoucí katedry grafického designu a ilustrace na Sutnarce Kristina Fišerová. Pestrobarevný motiv nahradil původní červené, černé a bílé plochy tvořící nápis Sutnarka, jejichž autorem byl český typograf a grafický designér Rostislav Vaněk," uvedla mluvčí ZČU.

Byla to odvážná vize ilustrátora, grafika a akademického malíře Josefa Mištery, která v roce 2004 vedla k založení Ústavu umění a designu. Ten se v následujících letech dynamicky rozvíjel, rostl a rozšiřoval portfolio vyučovaných oborů na bakalářském i magisterském stupni.

„K dlouho očekávané transformaci Ústavu umění a designu na plnohodnotnou fakultu došlo 1. září 2013. V březnu následujícího roku fakulta přijala svůj jedinečný název Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara jako poctu česko-americkému designérovi a plzeňskému rodákovi,“ říká současný děkan Sutnarky Vojtěch Aubrecht.

Galerie Ladislava Sutnara představila letos v dubnu při příležitosti oslav 20. jubilea fakulty také výstavu s názvem Josef Mištera Still Going…, která se zaměřuje na tvůrčí rozmach prvního děkana v kontextu pandemie a s ní spojené izolace. Výstava bude k vidění do 4. května a návštěvníci mohou dorazit i na komentované prohlídky.

Oslavy kulatého fakultního výročí pak vyvrcholily Společenským večerem pro současné studující, absolventy, pedagogy, zaměstnance i významné partnery, který se konal v úterý 23. dubna přímo na Sutnarce.

Foto ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT