Vláda rozhodla o zařazení HHC na seznam návykových látek

15.02.2024 10:33

Vláda Petra Fialy na jednání 14. února 2024 rozhodla o zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek.

gum medvídci_pixabay

„V souvislosti s eskalací situace, kdy nezletilé děti končí v nemocnici po požití bonbonů a cukrovinek s obsahem HHC, rozhodla vláda o zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek, a to s účinností od momentu notifikace Evropskou komisí, nejdříve však od 1. března,“ uvádí vláda.

O případech, kdy děti končí po požití látky HHC v nemocnicích, informovala i Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje - Výjezdová oblast Západ.

„Látka HHC, tedy hexahydrokanabinol, pochází z konopí. Jedná se o látku, která zatím není v České republice zakázaná a prodává se především v podobě gumových medvídků. Po požití způsobuje halucinace, agresivitu, úzkost, ale také může dojít k bezvědomí a ohrožení životních funkcí. Zdravotnické záchranné služby se již s intoxikací touto látkou opakovaně setkaly," informovali záchranáři na svém facebookovém profilu.

Záchranáři vydali toto varování poté, co několik dětí skončilo s velkými problémy. „Některé děti skončily i v intenzivní péči. Bohužel nejde předem říct, jaká bude reakce organismu a nevíme nic o dlouhodobých účincích. Výrobky jsou volně dostupné na internetu a ve specializovaných prodejnách," uvádí se dále na stránkách záchranářů.

„Považuji za vyloženě zákeřné a morálně pokleslé prodávat takovou věc v podobě gumových medvídků, aby to lákalo hlavně děti. Snad vláda tuto látku rychle zreguluje," uvádí vedoucí lékař výjezdové oblasti.

Vláda na jednání 14. února 2024 rozhodla o zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek.

„Jde o zařazení na seznam do konce roku 2024. Během tohoto období je nutné přijetí novely zákona o návykových látkách, která má regulovat prodej HHC, kratomu a podobných látek, aby nebyly dostupné nezletilým dětem, obdobně jako je tomu u alkoholu a tabáku,“ uvádí vláda.

Foto ilustrační Pixabay

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT