QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Advent v Plzeňském kraji! Za betlémy, na trhy a vánoční atmosférou

06.12.2023 17:01

Předvánoční období je jedním z nejkrásnějších a nejoblíbenějších časů v roce. Vánoční trhy, které se konají v mnoha městech, jsou skvělým místem pro nakupování dárků a ochutnávání tradičního vánočního jídla a nápojů. V Plzeňském kraji probíhá celá řada adventích akcí! Přinášíme přehled.

Adventni trhy foto MIlan JAnoch QAP _cz (11)

Advent v muzeu v Mariánské Týnici / 9. prosince
Advent v muzeu s tematickou výstavou Tradiční české Vánoce, jarmarkem a koncertem se koná 9. prosince od 14 hodin. Tradiční adventní odpoledne můžete strávit v muzeu, kde v rámci akce bude představena i nová dětská trasa Muzeem všemi smysly.

Muzeum Českého lesa Tachov
O první adventní neděli byl již tradičně zpřístupněn velkoplošný betlém. V letošním roce tyto tradiční betlémy doplňuje výstava části sbírky afrických betlémů. Betlém je k vidění až do 7. ledna.

Vánoce na hradě Opálka / 16. prosince od 17:00 hodin
Jak jinak strávit předvánoční čas, než na hradě, kde na Vás čeká krásná vánoční výzdoba. Můžete také nahlédnout do strašidelného podzemí. Součástí akce budou trhy, kde si můžete vychutnat svařák a medovinu. Od 18.00 hodin proběhen vánoční koncert.

Advent na zámku Hradiště / do 21.prosince Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích
Užít si můžete vánoční program, který bude letos doplněn i výtvarnými dílnami. Od svaté Kateřiny až ke Třem králům vás provedou v Blovicích v rámci edukačního programu Advent na zámku Hradiště. Vydáte se na roráty, navštívíte svatou Barboru, prohlédnete si blovický betlém a dozvíte se, proč na zámku májí stromeček ozdobený do růžova. Info a rezervace na stránkách muzea.

Adventní trhy v Plzni / do 23. prosince na náměstí Republiky v Plzni
Každým rokem se na náměstí Republiky konají Adventní trhy.. Vánoční atmosféry, vůně svařeného vína a staročeského trdla, perníčků, vánočí zboží, ponocný, vyhlídkové kolo pro děti apod. 

Adventní akce v barokní lékárně U Bílého jednorožce v Klatovech/ 16. prosince od 14 hodin
Rituální zacházení s čajem ve světě východním aneb kterak duch čaje prostupuje i náš čas vánoční. Vstupné je 120 korun a zahrnuje prohlídku barokní lékárny.

Chanovický betlém / 26. prosince
Představení betlému řezaného v životní velikosti, expozice lidové architektury v Chanovicích

Hudba u stromečku na náměstí Míru v Domažlicích / od 16. do 23. prosince
Hudební vánoční program v centru Domažlic je součást vánočních trhů na náměstí Míru.

Adventní neděle na Dvorečku v Dýšině
Sváteční odpoledne u roztopené venkovní pece, v příjemné atmosféře, možnost popovídat si, společně si zazpívat vánoční písničky a koledy. Vždy od 15 hodin.

NÁŠ TIP - NEJVĚTŠÍ MECHANICKÝ BETLÉM

V Muzeu Šumavy v Sušici můžete vidět jeden z největších mechanických betlémů v České republice s dominantním znázorněním starobylého města Sušice. Dílo zachycuje život, tradiční řemesla v půvabné šumavské krajině, významné šumavské památky a lidovou architekturu. Jeho hlavními autory jsou Karel Tittl a Pavel Svoboda.

Betlém tvoří kolem třiceti velkých figur v popředí, přibližně 150 pevných a 150 pohyblivých figur osazených do krajiny Sušicka. Konstrukce betlému je vytvořena z borovice, domy z lipového dřeva a krajina je dotvářena za pomoci polystyrenu a modelářských materiálů, vesměs jsou používány akrylátové barvy, na figury (postavy) barvy olejové.

Návštěva betlému je možná od 1. listopadu do 30. dubna, úterý až neděle: 9:00 – 12:00, 13:00-16:00. Spouštění betlému probíhá v každou celou hodinu: 9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00 hodin.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT