Začalo období zimní udržby, ŘSD hlásí naplněné sklady. Na silnice vyjede více než 200 kusů techniky

04.11.2023 12:00

Dle platné legislativy je období zimní údržby komunikací stanoveno na dobu vždy od 1. listopadu do 31. března následujícího roku.

9

Předmětem zimní údržby vozovek je zmírňování závad vznikajících povětrnostními vlivy a podmínkami za zimních situací ve sjízdnosti a schůdnosti komunikací, a to v pořadí stanoveném podle důležitosti jednotlivých komunikací.

Údržbu části dálnice D5 na území Plzeňského kraje zajišťuje přímo ŘSD ČR prostřednictvím středisek správy a údržby silnic Svojkovice (D5 km 28,500–80,000), Ostrov u Stříbra (D5 km 80,000–131,400) a Rozvadov (D5 km 131,400–150,989).

Údržbu silnic I. tříd pak pro ŘSD ČR zajišťuje Správa a údržba silnic Plzeňského kraje. Ta dále zajišťuje i údržbu silnic II. a III. tříd. Silničáři jsou na následující zimní období připraveni a sklady posypových materiálů mají naplněné. Zásoby materiálu teď čítají zhruba 25 tisíc tun posypové soli a 23 tisíc tun kamenné drti a písku. Distribuci materiálu pak pro celý kraj zajistí více než 200 kusů techniky.

Novinkou je webový portál, který zobrazuje aktuální polohu vozidel zimní údržby a poskytuje informace o čase posledního provedeného ošetření u jednotlivých dálnic a silnic I. třídy.

Údržba silnic komunikace rozděluje do jednotlivých okruhů, které jsou rozdělené podle použitých technologií údržby. Každý okruh má svou přesnou trasu, kterou musí řidič s posypovým vozem projet. Samotné okruhy mohou být až 50 kilometrů dlouhé. Není proto reálné, aby například hodinu od začátku kalamity, sněžení nebo třeba náledí byly sjízdné v daný moment všechny silnice okresu.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT