Jak se daří šimpanzímu chlapečkovi v plzeňské zoo?

10.01.2024 13:01

Na konci prosince roku 2023 se narodilo v plzeňské zoo šimpanzí mládě. Zoologická zahrada o něm informovala na začátku ledna a šimpanzí chlapeček se okamžitě stal miláčkem Plzeňanů. A to ho návštěvníci zoo viděli zatím pouze na fotografiích.

šimpanz mládě_0124_K. Misíková

Šimpanzí kluk se narodil krátce po vánočních svátcích matce Márii narozené v roce 1987. Jedná se o mládě čistokrevné, poddruhu šimpanz čego.

Okamžitě se stal oblíbencem Plzeňanů. Božínku, vítej a přeji šťastný život," reagovali na zprávu lidé na sociálních sítích. „Přeji, ať se má dobře a prospívá."

Přání se plní, malé šimpanzí mládě prospívá dle zoologické zahrady velmi dobře. „Šimpanzímu samečkovi ze vzácného poddruhu šimpanze učenlivého čego, se daří velmi dobře. Matka Mária se o něj stará pečlivě a celá tlupa je prozatím v celkovém klidu,“ uvedla Kateřina Misíková z plzeňské zoologické zahrady.

Dle ošetřovatelů prý občas sice zazlobí jeho čtyřletá sestřenice Caila, která umí provokovat, ale vždy je záhy umírněna samotnou Maruškou.

Zvědavci si na šimpanzího chlapečka musí ještě chvilku počkat. „Pavilon bude v nejbližších dnech zpřístupněn, prozatím prosíme o trpělivost,“ dodává Misíková.

Foto K. Misíková
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT