Letošním maskotem čtenářské soutěže je mládě šimpanze z plzeňské zoo

29.02.2024 10:55

Už několik let motivuje Zoologická a botanická zahrada města Plzně děti ke čtení. V jakém městě se do oblíbené čtenářské soutěže Poznávejte přírodu zapojilo nejvíce dětí? Čtěte v článku.

šimpanz kluk_0224_K. Misíková (2)

Čtenářská soutěž Poznávejte přírodu a za odměnu přijeďte do zoo, vyhlašovaná Zoologickou a botanickou zahradou města Plzně ve spolupráci se Sdružením IRIS pro knihovny v Plzeňském a Karlovarském kraji, se konala v roce 2023 již podesáté.

„Původně mělo jít o jednorázovou, maximálně dvakrát třikrát opakovanou aktivitu. Jenže zájem dětí a ohlasy z knihoven připisovaly její další pokračování,“ říká mluvčí zoologické zahrady.

Jak jubilejní ročník 2023 dopadl?

Zapojilo se do něj 37 knihoven. V Plzeňském kraji jich bylo 26 a v Karlovarském kraji 11.

Nejpilnější čtenáře měly knihovny Horní Slavkov (49), Blovice (47) Dolany, okr. Klatovy (36), Mariánské Lázně (29), Stříbro (29), Klatovy (22), Manětín (20). Celkem soutěžní podmínky v obou krajích splnilo 461 dětí (loni 386).

Soutěžit se bude i v roce 2024. Jak na to? Podmínky zůstávají stejné – opět přečíst do prosince nejméně 12 knih o přírodě.

„Nejde o nic složitého, pro přihlášené v knihovně vytvořit jednoduchý čtenářský průkaz a do něj zapisovat každou vypůjčenou knihu o přírodě. Do konce roku 2024 jich musí být alespoň 12! Odměnou bude pro každého úspěšného dětského čtenáře bezplatné pozvání do Zoologické a botanické zahrady města Plzně v roce 2025,“ uvádí mluvčí zoologické zahrady.

Oficiálně začíná XI. ročník 4. března 2024. Maskotem letošního ročníku je prosincové mládě šimpanze učenlivého vzácného poddruhu čego. Reportáž o šimpanzím mláděti naleznete ZDE.

Foto K. Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT