Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Plzeňská zoologická zahrada změnila provozní dobu

05.03.2024 8:11

Dvojnásobná radost u plzeňských korovců a změna provozní doby. To jsou poslední novinky z plzeňské zoologické zahrady.

zoo ilustrační_QAP

Od začátku března se změnila provozní doba Zoologické a botanické zahrady města Plzně. „Pokladny jsou v provozu od 8 do 18 hodin, areál do 19 hodin,“ uvedl Martin Vobruba, mluvčí zoologické zahrady. Návštěvníci si tak mohou užít návštěvu až do pozdních odpoledních hodin.

V rámci návštěvy zoologické se určitě zajděte podívat na šimpanzího chlapečka, který se narodil 28. prosince 2023. Jeho matka Mária ho má stále při sobě, a když budete mít štěstí, můžete mládě zahlédnout i vy. QAP se byl na šimpanze podívat, reportáž a fotografie z plzeňské zoo naleznete ZDE. Atuálně veřejnost rozhoduje o jeho jméně - více jsme psali ZDE.

Novým přírůstkem z poslední doby jsou i dvě samice geparda. Ve čtvrtek 25. ledna byly poprvé vpuštěny do výběhu. Jak se jim nový domov zalíbil? Najdete v reportáži ZDE.

Chovatelskými úspěchy se v plzeňské zoo mohou pochlubit i teraristé.Po prvním odchovu 8 mláďat korovce mexického z roku 2019 přinesl další úspěchy konec roku 2023 a rok 2024. Došlo k premiérovému vylíhnutí korovce jedovatého a dalších 5 korovců mexických,“ uvedl Martin Vobruba.

Všechna mláďata jsou nyní v neexpozičním chovatelském zázemí, návštěvníci však mají ve dvou expozicích celoročně možnost pozorovat rodiče.

Korovec jedovatý (Heloderma suspectum)

Chovný pár naleznete v zádveřní expozici sukulentního skleníku (nyní Svět sucha). Vejce zde bylo nakladeno 16. května, mládě se vyklubalo 28. září. „V této chvíli již přijímá myší holata a křepelčí vajíčka,“ uvedl Martin Vobruba.

Korovec mexický (Heloderma exasperatum)

Jedná se o jedovatého ještěra, který pochází z Mexika. Dorůstá až 90 cm. Jde o vejcožravý, na stromy vázaný druh ještěra.

„Je zvyklý v zimě hibernovat, což je důležité i pro odchov v zoo, pro reprodukční chování samice. Plzeňská zoo získala v rámci Evropského záchranného programu EEP dospělý pár od kolegů ze Zoo Zagreb v roce 2017. Chovný pár je umístěn v expozici Sonora,“ řekl mluvčí zoologické zahrady.

Samice vykladla celkem 9 vajec 15. srpna 2023. U 5 probíhala inkubace úspěšně a v lednu začalo líhnutí. Zatím se živí křepelčími vajíčky.

Foto: QAP a K. Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT