Sobota byla velkým dnem pro plzeňskou zoo. Lví čtyřčata byla pokřtěna - FOTKY

21.10.2023 19:00

V sobotu 21. října čekala na návštěvníky plzeňské zoo velká akce. Probíhaly zde křtiny lvíčat, která také byla vypuštěna do velkého výběhu.

lvíčata_zoo plzeň
lvíčata_zoo plzeňlvíčata křtiny_1023_ZOO Plzeň (1)lvíčata křtiny_1023_ZOO Plzeň (2)lvíčata křtiny_1023_ZOO Plzeň (3)lvíčata křtiny_1023_ZOO Plzeň (4)

Lev berberský je chován v plzeňské zoo od roku 2002, úspěšně se množí od roku 2016. Na začátku srpna letošního roku přivedla samice Tamika v Zoologické a botanické zahradě města Plzně na svět čtyři lvíčata. Ta byla dnes pokřtěna a zároveň vypuštěna do velkého výběhu.

„Dlouho se nám lvy nepodařilo odchovat, ale nyní už je to sedmá generace po sobě. Byla jsem u všech a je to vždy náročné hlavně na koordinaci a otvírání těch správných průlezů, protože lvy máme rozmístěné na více místech. Ale tu největší práci a piplání s lvíčaty má pochopitelně jejich matka Tamika. Zatím ještě pijí mateřské mléko, ale už se učí jíst maso,“ prozradila jejich ošetřovatelka Lenka Václavová.

Chvilku to vypadalo, že se lvíčata nebudou chtít světu ani ukázat, ale nakonec se osmělila a stovkám přihlížejícím se ukázala. Nejlepší odměna pro ně byla pochoutka z čerstvého masa.

Lvíčata byla také pokřtěna. Hrdými kmotry čtyřčat se stali primátor města Plzně Roman Zarzycký, radní města Plzně Daniel Kůs, hokejista HC Škoda Plzeň Jakub Lev a za divadlo Metro herci Michaela Dittrichová a Martin Zounar.

„Pro mě je lev impozantní zvíře, a to nemyslím jako král zvířat, ale to, že třeba lvice má v sobě neuvěřitelnou jemnost, je to taková ta pravá máma. Moje láska ke lvům začala jako snad u všech mých vrstevníků u filmů o lvici Else,“ řekl s úsměvem Martin Zounar.

Roztomilá hravá mláďata získala jména Hassan, Hakima, Habiba a Hayet.

Těšil jsem se na malé lvíčky. Přišli jsme se na ně podívat s celou rodinou. Maminka má ráda i opice, ale lvíčata jsou roztomilejší. Hned bych si vzal jednoho domů," uvedl šestiletý Davídek.

Kromě výtvarné soutěže probíhala na místě i soutěžní stezka, výherci získali unikátní odlitky lvích stop.

Lvíčata jsou od dnešního dne i s celou svou rodinou k vidění ve velkém výběhu. Neváhejte a vydejte se do zoo podívat i vy.

Foto FB Zoo Plzeň

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT