Labuťák Trenér opět úřadoval! Kanoistu vykoupal, jako bonus mu rozšlapal loď

10.03.2024 9:00

Chování labutího samce je zcela přirozené, pouze si chrání svoje území. I tak musel ustoupit a záchranáři ze Záchranné stanice živočichů Plzeň mu museli vybrat jiný domov.

labutí Trenér

V Plzni na Radbuze se labutí rodince zjevně líbí. Bohužel se tu labutí samec zvaný Trenér střetává s kanoisty, se kterými poměřuje rychlost. Nutno říct, že své jméno nosí se ctí, protože většinu sportovců dohoní a zvítězí. Nejinak tomu bylo i nyní. "Pár labutí svůj domov brání tak, že se o něj perou doslova o život. Hned po letošním prvním incidentu, kdy samec zkrátka zcela přirozeně bránil svoje teritorium před vetřelcem a vykoupal rychlostního kanoistu, který asi zase neměl tak repre čas, aby labuťákovi ujel, a ten mu nakonec rozšlapal loď. A kanoista si může gratulovat, že labuťákovi pro útok přišla loď důležitější, ale i tak si to pro letošní sezónu zpečetil," uvedla Gabriela Černá ze záchranné stanice.

Plán záchranářů byl jasný, bezchybně rodinku odchytit a přemístit na jiné místo. "Pár byl přemístěn na klidnější lokalitu, kterou jsme jim po dlouhých úvahách vybrali, kde, jak doufáme, budou mít labutě nejen klid od nenechavých lidí, kteří je v centru města stále rušili, nevhodně krmili a znesnadňovali klidné hnízdění, ale pokud se jim bude na lokalitě dařit, možná bychom se od tohoto páru mohli dočkat i nějakých dochovaných mláďat. Většinou totiž v předchozích letech o ně pár přicházel právě kvůli nepříznivým podmínkám a lidským zásahům v centru města," dodala Černá.

Foto DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT