Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

29.05.2024 20:44

Vážná dopravní nehoda u obce Holovousy na severním Plzeňsku

Na místo letěl vrtulník! Zasahují všechny složky IZS

Pomozte vyčistit Klabavskou nádrž

11.04.2012 13:51

Řada dobrovolníků společně s rokycanskými ochranáři a 15. ZŠ bude v sobotu 14. dubna uklízet okolí Klabavské nádrže u Rokycan. Ta je totiž hodně znečištěná odpadky. Zapojte se do kampaně Ukliďme svět.

foto 012
foto 001foto 003foto 005foto 012foto 014

Český svaz ochránců přírody, Povodí Vltavy, s.p., 15. Základní škola v Plzni a řada dobrovolníků bude o tomto víkendu uklízet Klabavskou nádrž. Stane se tak v rámci mezinárodní kampaně "Ukliďme svět", jejíž cílem není jen úklid přírody, ale i výchova veřejnosti k okolnímu prostředí.
Klabavská nádrž nedaleko Rokycan je známou zastávkou celé řady opeřenců při jarních a podzimních tazích. Máte-li štěstí, setkáte se zde s kormorány, volavkami, orlovci či jinými zajímavými druhy. Vodní plocha je však také rájem rybářů. Jdete-li okolo, jistě na některého vyznavače Petrova cechu narazíte, jak tiše sleduje až mu nějaká ryba zabere. "Klabavská nádrž je však silně znečištěna různými odpadky z plastů či dalšími naplaveninami. Proto vznikl zajímavý nápad zorganizovat úklid okolí Klabavské nádrže, do kterého se může zapojit každý. Vzhledem k tomu, že se na znečištění tohoto kousku Modré planety podílejí především lidé z blízkosti vodního toku, který vede do Klabavské nádrže, vyzýváme všechny lidi dobré vůle, aby nám přišli s úklidem pomoci," řekl Pavel Moulis z ČSOP Rokycany.
Sraz zájemců je v 9:30 hodin před sídlem rokycanských ochránců přírody ve Švermově ulici 748/II v Rokycanech. "Odtud se společně autobusem dopravíme ke Klabavské nádrži. Zde bude probíhat zhruba dvouhodinový úklid, který završí společný táborák a zhodnocení akce. S návratem je počítáno kolem druhé hodiny odpolední," vysvětluje plán Pavel Moulis s tím, že doporučuje se vhodně obléci, vybavit se pevnější obuví a především nezapomenout na rukavice. "Organizátoři zajistí pytle na odpad, jeho odvoz k likvidaci, občerstvení a drobné upomínkové předměty," slibuje Moulis za ochránce přírody.
Pavel Moulis také připomíná, že se již podobné akce uskutečnily a vždy se setkaly s velkým ohlasem. "Proto byla také letošní naplánovaná sázecí akce nahrazena úklidem, který je stejně tak potřebný jako zvelebování okolní krajiny sázením. Stovky naplněných igelitových či jutových pytlů s různými odpadky, desítky kol, lodí či jiných věcí – to byl tehdejší obrázek, který jste mohli vidět.," popisuje Moulis. Díky obětavosti a náklonnosti všech, kteří tenkrát přišli pomoci, se alespoň na nějaký čas Klabavská nádrž stala krásnou. "Dnes je však situace opět katastrofální, proto tuto akci chceme zopakovat. Přijďte nám tedy pomoci uklidit nepořádek po jiných," žádá Pavel Moulis.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství