Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Europoslanci v Plzni pozitivně hodnotí projekt Evropské hlavní město kultury

05.11.2015 18:37

S výsledky projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 se v těchto dnech v západočeské metropoli seznámila delegace Výboru pro kulturu a vzdělávání Evropského parlamentu.

Foto Magistrát města Plzně

CULTPodle europoslanců Sylvie Costy (Itálie), Momchila Nekova (Bulharsko) a Michaely Šojdrové (Česká republika), kteří delegaci tvoří, je projekt Plzně pozitivní a otevírá velké možnosti dál. Europoslanci se zajímali o zkušenosti s realizací projektu, a to jak z hlediska aktuálních i dlouhodobých přínosů, tak i z hlediska rizik či problémů, kterým muselo město v přípravné i realizační fázi čelit.

"Velký dojem na mne udělala návštěva DEPO2015, kde jsme viděli jakousi živou laboratoř (makerspace), což je něco, co má perspektivu i do budoucna. Seznámili jsme se s prostory pro koncerty, výstavy i divadelní představení. Zaujala mne například i zmínka o zapojení vietnamské skupiny – je to příklad integrace menšin. Vše zapadá do programu Kreativní Evropa, kdy jde o to propojit design s kulturou, podnikáním a průmyslem. Velikým zážitkem byla i návštěva Techmanie," uvedla předsedkyně výboru Sylvia Costa. Podle ní Plzeň obstála i navzdory tomu, že se nachází poměrně blízko Prahy.

Podle europoslankyně Michaely Šojdrové se v Plzni podařilo udělat mnoho věcí, které nejsou primárně určeny jen pro město kultury, ale jsou s ním spojené, vyzdvihla i rekonstrukce v centru města. "Aktivity typu DEPO2015, zpřístupnění Loosových interiérů jsou tím, co by mělo pokračovat. Rodí se tu myšlenka, aby evropská města kultury vytvořila určitou síť, aby si do budoucna sdělovala, jak se vyvíjí, co se podařilo udržet, co se změnilo. Do budoucna by tak Plzeň měla mít silné partnery, kteří jí otevřou nové možnosti pro rozvoj," uvedla Michaela Šojdrová.

Pozitivně vnímá plzeňský projekt po třídenní návštěvě západočeské metropole i Momchil Nekov. "V ostatních městech jsme slyšeli stížnosti na problémy, které jim to přineslo, zde v Plzni jsme zaznamenali chválu a pozitivní dopady, které to mělo, tedy na příliv turistů, příležitosti pro místní lidi a že ten obrovský potenciál, který byl na počátku, se daří plnit," uvedl. Podle něj je jedním z cílů ukazovat novým zájemcům a uchazečům o titul, jaký z toho mohou mít prospěch.

Podle prvního náměstka primátora a předsedy správní rady společnosti Plzeň 2015 Martina Baxy je důležitou rolí projektu udržet kontakt s Evropou formou zapojení do kulturních sítí nebo uměleckých residencí. "Klíčovou částí je pak rozvoj kreativní zóny DEPO2015, kterou za necelých osm měsíců navštívilo na sto tisíc lidí, oblíbili si ji nejen mladí kreativci, ale i třeba školy, jež se vrací na interaktivní výstavy, kutilové, kteří navštěvují otevřenou dílnu a další," řekl Martin Baxa.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství