Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

19.05.2024 16:02

Bouralo se na dálnici D5, auto narazilo do svodidel na km 114 ve směru na Prahu. Jeden pruh je neprůjezdný.

Další nehoda je u Chotíkova na silnici 20, střetla se dvě auta. Nehoda je bez zranění

Na rušné křižovatce U Jána nejdou semafory a nepůjdou minimálně do středy! FOTKY

11.07.2014 8:21     11.07.2014 11:24

Od pátečního rána nefungují na jedné z nejrusnějších křižovatek Sirková x U Prazdroje v Plzni semafory. Provoz řídí policisté a je zatím velmi plynulý. Máme akfuální fotky i info!

semafory_sirkova_uprazdroje (10)
semafory_sirkova_uprazdroje (1)semafory_sirkova_uprazdroje (2)semafory_sirkova_uprazdroje (3)semafory_sirkova_uprazdroje (4)semafory_sirkova_uprazdroje (5)semafory_sirkova_uprazdroje (6)semafory_sirkova_uprazdroje (7)semafory_sirkova_uprazdroje (8)semafory_sirkova_uprazdroje (9)semafory_sirkova_uprazdroje (10)semafory_sirkova_uprazdroje (12)semafory_sirkova_uprazdroje (13)semafory_sirkova_uprazdroje (14)semafory_sirkova_uprazdroje (15)semafory_sirkova_uprazdroje (16)semafory_sirkova_uprazdroje (17)semafory_sirkova_uprazdroje (20)semafory_sirkova_uprazdroje (21)

Na jedné z nejrušnějších křižovatek v Plzni jsou nefunkční semafory! Provoz na křižovatce Sirková x U Prazdroje řídí od pátečního rána policisté a je zatím velmi plynulý. Nicméně jak QAP.CZ zjistil, řidiči musí počítat s omezením minimálně do středy 16. července!

Další nefunkční semafory jsou na rušné křižovatce v centru Plzně! Zmatení řidiči, kteří už ani neví, jak se jezdí na pokyny policistů, si asi brzy opět zvyknou. Nefunkční semafory totiž začínají být v Plzni téměř na denním pořádku.

Tuto středu zaskočily řidiče nefunkční semafory na další rušné křižovatce. Dopravu u Nového divadla také řídila dopravní policie. Semafory v ten den nefungovaly ani na křižovatce Lidická x Karlovarská. Více čtěte zde.

Semafory U Jána nepůjdou minimálně do středy! Na křižovatce Sirková x U Prazdroje řídí provoz dopravní policisté!

Na semaforech probíhá údržba, vyměňuje se řadič.... "Minimálně do středy nebude funkční světelná signalizace. Dopravu řídí policisté, a to v době dopravní špičky, přes den a podle další potřeby. Apelujeme na řidiče, aby dbali pokynů dopravních policistů," sdělila QAPu mluvčí policie Hana Štefflová.

Situaci na místě během pátečního dopoledne sledoval QAP.CZ. Jak se zdá policisté zatím dopravu zvládají na jedničku a provoz je plynulý. Horší je to s řidiči, kteří už neznají, co který pokyn policisty znamená. Během takové dlouhé odstávky si ale určitě zvyknou!

Pokud si i vy chcete osvětlit, co znamenají jednotlivé pokyny dopravních policistů, mrkněte pod fotogalerii k článku.

foto: QAP.CZ

Policista řídí provoz na pozemních komunikacích změnou postoje a pokyny paží; přitom zpravidla používá směrovku, kterou drží v pravé ruce. Jeho pokyny znamenají pro řidiče i chodce :
 
a) "Stůj!" pro směr, ke kterému stojí policista čelem nebo zády; řidič je povinen zastavit vozidlo,
 
b) "Pozor!", vztyčí-li policista paži nebo předloktí pravé paže se směrovkou; řidič jedoucí ze směru, pro který byl provoz předtím zastaven, je povinen se  připravit k jízdě; řidič jedoucí ve směru předtím volném je povinen zastavit vozidlo; je-li však již tak blízko, že by nemohl bezpečně zastavit vozidlo, smí pokračovat v jízdě,
 
c) "Volno" pro směr, ke kterému stojí policista bokem; řidič může pokračovat v jízdě, a dodrží-li ustanovení o odbočování, může odbočit vpravo nebo vlevo,
 
d) má-li policista pravou paži předpaženou a levou upaženou, znamená to "Stůj!" pro řidiče přijíždějícího směrem k zádům a pravému boku policisty a "Volno" pro řidiče přijíždějícího směrem k levému boku policisty; řidič přijíždějící směrem k zádům a pravému boku policisty je povinen zastavit vozidlo; řidič přijíždějící k levému boku policisty může pokračovat v jízdě, a dodrží-li ustanovení o odbočování, může odbočit vpravo nebo vlevo; řidič přijíždějící směrem k čelu policisty smí odbočovat jen vpravo; chodci smějí přecházet vozovku jen za zády policisty.
 
 
(2) Zastavuje-li řidič při řízení provozu podle odstavce 1 písm. a), b) a d) na křižovatce, je povinen zastavit před hranicí křižovatky.
 
 
(3) Při pokynech "Stůj!" a "Volno" může policista upažit obě nebo jednu paži; obě paže může připažit, postačí-li k řízení provozu postoj. To neplatí pro pokyn uvedený v odstavci 1 písm. d).
 
 
(4) Policista může při řízení provozu dávat kromě pokynů uvedených v odstavci 1 i jiné pokyny, například "Zrychlit jízdu!" vodorovným kýváním paže přes střed těla nebo "Zpomalit jízdu!" kýváním paže nahoru a dolů. K zdůraznění svého pokynu může policista užít znamení píšťalkou.
 
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT