Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Okroužkovali téměř 40 malých čápů

07.06.2010 7:41

Ochránci zvířat se vydali kroužkovat mláďata čápů. Potýkat se museli nejen s bojovnými matkami, které je za nic na světě nechtěly pustit do hnízda, ale i s dalšími problémy.

Hlinne - M. Paisker, V Kural st.
Bela nad Radbuzoucap cerny pull.Dobrany - M. PaiskerDobrany I. - M. PaiskerDobrany II. - M- PaiskerDrazenov - H. RobejskovaH. TynHavlovice - V. Kural st.Hlinne - M. Paisker, V Kural st.Kdyne I.Kontrola hnizda capa cernehoMar. LazneZadni Chodov
Chyba vykreslování obsahu: End tag </meta> is not required
End tag </meta> is not required
End tag </meta> is not required
End tag </meta> is not required

Ochránci zvířat ale zaznamenali i další ´nej´ letošní čapí sezony!

Největší hnízdo letos přistavěli čápi v Horšovském Týně.

Nejhůře přístupné hnízdo je už tradičně hnízdo na komíně bývalé cihelny mezi Novým Dvorem a Borem u Tachova. "Přes 60 m vysoký komín je přístupný pouze vnitřní stranou průduchu a dostat se po stupačkách až k hnízdu vyžaduje nejenom dobrou kondičku, ale i určitou odvahu a zručnost," vysvětlil Makoň.

Největší radost udělal ochráncům čapí pár v Zadním Chodově na Tachovsku, když se bez problémů přestěhoval na nově postavený stožár s umělou hnízdní podložkou, který byl náhradou za loni zbouraný komín a objekt bývalých kasáren pohraniční stráže. Na hnízdě byla celkem tři už docela velká mláďata.

Nejméně hnízd a hnízdících párů čápů bílých je dlouhodobě na Plzni – severu (Město Touškov, Čemíny, Chotíkov, Heřmanova Huť, Plasy, v minulosti Horní Bříza, Kralovice, Úlice a Kožlany). "Podle našich informací je snad obsazeno pouze hnízdo v Chotíkově, Městě Touškově a Heřmanově Huti! Ostatní jsou neobsazena a nebo pouze nárazově navštěvována nehnízdícími ptáky," řekl Makoň.

Nejvíce hnízd a hnízdišť čápů bílých v Plzeňském kraji je v zemědělské oblasti na Domažlicku, Tachovsku, Plzni - jihu a Klatovsku. Nejúspěšnější dlouhodobě sledované hnízdící páry jsou právě na Domažlicku a Tachovsku.

Nejlépe přístupné a sledované hnízdo je hnízdo v objektu firmy Volka a syn v obci Hlinné na Tachovsku. "Zde přílety, průběh hnízdění a počty vyvedených mláďat sleduje majitel firmy pan Richard Volka se všemi zaměstnanci i rodinnou. Navíc už několik let i finančně přispívají na údržbu hnízda, čištění a kroužkování čápů celkově," sdělil Makoň.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství