Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

31.05.2024 19:06

Voda v některých řekách stoupá

Aktuálně je na 1. stupni vodní nádrž Hracholusky (Mže).

Výhody a nevýhody úsporných žárovek

15.03.2010 13:18

Úsporné žárovky se postupně zabydlují v českých domácnostech. Tyto žárovky jsou ekonomicky úspornější a určitě šetrnější k životnímu prostředí. Mají ale také pár nevýhod...

Úsporné žárovky, které se pomalu, ale jistě začínají zabydlovat v českých domácnostech kvůli ekonomickým i ekologickým důvodům, mají své výhody i nevýhody. Mezi výhody určitě patří úspora energie. To se netýká jen snížení emisí CO2, ale tato nižší spotřeba energie také znamená menší využívání neobnovitelných zdrojů. Pro domácnost úspora energie znamená především finanční plus. Ušetřit můžete opravdu dost, protože oproti klasickým žárovkám mají úsporné žárovky vyšší trvanlivost. Ta může být až desetinásobná. Další velká výhoda pro životní prostředí je 90% recyklovatelnost úsporných žárovek.


Oproti všem těmto výhodám jsou tu bohužel i nevýhody. Úsporné žárovky mají vysoký obsah rtuti, která je vysoce toxická. Proto si v případě rozbití musíte dát velký pozor, aby jste s rtutí nepřišli do kontaktu. Místnost se musí dobře vyvětrat a střepy odnést do sběrného dvora. Další významnější vadou, která je paradoxně i výhodou je problém trvanlivosti. Úsporné žárovky mají sice delší trvanlivost, ale jen v případě, že se nerozsvěcují moc často. Proto se nám nevyplatí v místnostech, kde častěji rozsvěcíme a zhasínáme. Nevýhodou mohou být pro někoho i netypické tvary žárovek a jiný druh světla. Každopádně jednou  přijde doba, kdy si mezi žárovkami stejně nebudeme moci vybírat, takže přizpůsobit bychom se měli co nejdříve.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství