Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Bezdružická lokálka slaví 120 let, na Tachovsko pojede parní vlak

13.07.2021 12:17

Nemáte ještě plány na nadcházející víkend? Vyrazte na oslavy 120 let železniční trati Pňovany - Bezdružice na Tachovsko. Z Plzně se můžete vypravit parním vlakem.

DSC_2572
parni vlakhurvineknadrazi Bezdruzicepnovany mostLokomotiva 434.2186 Čtyřkolák

O víkendu 17. a 18. července se konají oslavy 120 let trati Pňovany – Bezdružice, jedné z nejkrásnějších lokálek na západě Čech. Největším lákadlem budou jízdy parního vlaku, historického motorového vozu a také autobusu. Těšit se můžete i na doprovodný program.

Centrem oslav bude jako tradičně nádraží v Bezdružicích, kde je i muzeum železnice. Pro návštěvníky je připraveno několik výstav o historii trati a regionu, svezení na originální drezíně, kulturní program s taneční skupinou Althea a Švejk bandem Milana Benedikta Karpíška. “S tratí a zdejší krásnou krajinou okolí Bezdružic jsem spojil většinu svého života. Chystáme pro návštěvníky oslav vše, aby zde mohli prožít velmi příjemný den. Kromě železnice tu máme čistou přírodu, hrady i milé Konstantinovy Lázně. Kdo sem zavítal, vždy se rád vrací,“ říká předseda sdružení Plzeňská dráha Jiří Bízek, který na trati pracuje také jako strojvedoucí.

Svézt se můžete o víkendu párničkou - tentokrát parním vlakem s lokomotivou 434.2186 „Čtyřkolák“. Ten vyjede v sobotu ráno z Plzně hl.n. v 9:20 hodin do Bezdružic, kam dorazí v 11:48. Pak bude jezdit v úseku trati do Cebivi a zpět. V sobotu s odjezdem z Bezdružic v 12:15 a 14:15, v neděli v 10:01 a 12:15. V 15:01 se pak celý parní vlak vydá zpět do Plzně.

Opět z Bezdružic, ale jen do Kokašic a zpět, sveze návštěvníky také historický motorový vůz M131.1515 „Hurvínek. Po oba dny v časech 10:40, 12:40, 14:40 a navíc v sobotu ještě v 16:40.

Naplánovány jsou i jízdy historickým autobusem Karosa ŠL 11 na zvláštní lince spojující Bezdružice přes Úterý s nádražím Teplá.

Veškeré podrbonosti najdete na www.bezdruzickalokalka.cz.

pnovany most

Z historie lokálky:

  • Lokální dráha Pňovany – Bezdružice o délce 24 km byla uvedena do provozu 6. června 1901. Během 1,5 roku ji postavilo sdružení českého inženýra Viléma Plenknera a italského stavebního podnikatele Luigi Pelliho.
  • Až do roku 1930 na trati jezdily převážně jen parní nákladní vlaky s povolenou přepravou cestujících. Přepravovanou komoditou byl zejména čedič z lomu na Hradišťském vrchu, cihly z Trpíst, uhlí a dřevo.
  • V roce 1930 byly na trať dodány motorové vozy Tatra, díky nimž se povedlo výrazně zkrátit jízdní dobu a zvýšit počet spojů pro cestující. Od roku 2014 vlaky z lokálky nekončí ve stanici Pňovany na hlavní trati Plzeň-Cheb, ale zajíždějí až do Plzně.
  • Bývalá stanice Nový Dvůr, dnes Pňovany, tím osiřela přestupujícími cestujícími, ale zase se stala v posledních letech oblíbeným výchozím místem pro návštěvu mostu lokálky přes údolí řeky Mže. Most je dlouhý 210 metrů a se svou výškou přes 50 metrů je jedním z největších na našem území. Novodobou popularitu získal díky rekonstrukci s unikátní technologii výměny mostních polí na přelomu let 2018/2019. Nově doplněná zavěšená lávka pro pěší a cyklisty přes Hracholuskou přehradu se stala vyhledávanou turistikou atrakcí. 
  • Přes léto pravidelné přímé vlaky Českých drah z Plzně do Bezdružic přivážejí do regionu množství turistů, jejichž cílem jsou Konstantinovy Lázně, hrady Gutštejn a Švamberk, Ovčí a Hradišťský vrch či údolí Úterského potoka nebo Hadovky. Díky aktivitám sdružení Plzeňská dráha se od roku 2001 se na trati konají pravidelně jízdy historických vlaků a na nádraží Bezdružice vzniklo malé muzeum věnované její historii.
  • Trať vedená romantickou krajinou je populární nejen mezi výletníky a trampy, ale oblíbili si ji i filmaři. Například na pňovanském mostě se natáčelo několik scén z hollywoodského filmu Babylon A.D.  s Vinem Dieselem v hlavní roli. U Konstantinových Lázní vznikly za účasti několika filmových hvězd také záběry do filmu Babylon A.D.  s Vinem Dieselem v hlavní roli. U Konstantinových Lázní vznikly za účasti několika filmových hvězd také záběry do filmu Nabarvené ptáče.    

Foto: pořadatelé a ČD

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT