Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tygři jsou v přírodě plaší, ne agresivní, říká o tygrech ošetřovatelka Lenka Václavová

05.09.2011 12:02

Jaký je tygr usssurijský, je v přírodě agresivní a kam se před tygrem schovat? Nejen tyto otázky QAPu zodpověděla chovatelka a ošetřovatelka tygrů z plzeňské ZOO Lenka Václavová.

Křest tygřat_8.8.2011 o
Křest tygřat_8.8.2011 sKřest tygřat_8.8.2011 oKřest tygřat_8.8.2011 qKřest tygřat_8.8.2011 r

V plzeňské ZOO už se nějaký čas můžete setkávat s tygřími miminky tygra ussurijského. Tsamara a Bajkal mají společně tři kluky Césara, Cyrila a Cicera. Pokřtěni byli 8. srpna. QAP ale zjišťoval víc u ošetřovatelky a chovatelky tygrů Lenky Václavové o tygrech ussurijských obecně. Jací jsou, co a kolik toho sežerou a třeba i kam před tygrem utéci ve volné přírodě?

Tygřice Tsamara je původem z Calgary, samec Bajkal je ze soukromého chovu. Oba dva jsou narozeni v roce 2000 takže jim bylo 11 let. Jací ale jsou tygři opravdu? Šelmy v zajetí rozhodně nejsou. Pohladit se ale zase nenechají.

Je ve volné přírodě tygr opravdu tím zlým a agresivním tvorem, jak se obvykle prezentuje?

"Nedá se říci, že by byl opravdu agresivní, to je pouze v případě, že se brání. Jinak jsou tygři spíše plaší. Lidé, kteří v přírodě, kde se tygři vyskytují, žijí, se někdy ani s nimi nesetkají. Tygři obvykle vůbec nestojí o kontakt s člověkem, to je spíš mýtus. Agresivní jsou pouze samice, které brání mláďata, nebo samec, který brání teritorium."

Kdy dospívají tygří samice?

"Okolo dvou let už mohou opustit maminku, takže zhruba ve třech letech mohou poprvé mít mláďata. Ne vždy se ale první vrhy podaří. Naše Tsamara měla poprvé mláďata až v pěti letech. Zvládla to bez problémů."

Kdo se v tygří rodině stará o mláďata, oba nebo jen samice?

"U tygrů výhradně samice, dokonce někdy musí před samcem mláďata i bránit, protože samec dokonce někdy i chce zabít mláďata, aby mohla samice znovu do říje. Tygři se stýkají vlastně jen v době páření."

Liší se zvláštním způsobem stravování ve volné přírodě a v zajetí?

"Liší se značně, vlastně by se dalo říci, že v zoo jsou zvířata značně překrmená. Tady mají pravidelný přísun potravy. Mají ale jeden den v týdnu hladovku, my ji máme v neděli. Výjimku má pouze samice s mláďaty. Jinak v přírodě mohou mít hladovku třeba i týden a více, vydrží to. V přírodě má ale potravu zvíře pestřejí a žere ji čerstvou a hlavně celou, kůži, vnitřnosti atd. V zajetí to maso není úplně čerstvé, řezníci mají povinnost ho nechávat nějaký čas viset. Dáváme ovce, kozy, králíka, hovězí maso. Tygři nežerou třeba slepice. V přírodě mají pestřejší jídelníček hlavně o zvěřinu, jeleni, srnci apod."

Kolik toho tedy sežere tygr denně?

"Uvádí se 7 kilogramů čisté svaloviny plus kost. Takže zhruba 10 kilo denně. K tomu dáváme občas vitamíny. A pokud je třeba tak například kloubní přípravky. Ty jsme dávali našemu tygrovi, kdž měl problémy s klouby."

Trpí tygři na nějakou nemoc?

"Trpí na záněty žaludku, když dostávají podchlazenou potravu. Ta se jim musí trochu ohřívat. Téměř každý tygr si tím alespoň jednou projde. Pak vzhledem k tomu, že jsou velcí, náš samec má kolem 200 kilogramů, trpí na pohybový aparát."

Je tygřice pečlivá matka?

"Rozhodně ano, mláďata kojí do půl roku. Pak jim nosí živou kořist, aby se učila lovit, stará se opravdu dobře, pečlivě. Ani se nebrání přístupu chovatelů, které zná. Ale potřebuje svoje soukromí, jinak nikoho nepustí, proto trvalo nějaký čas než mláďata vyvedla ven. Potřebovala pocit bezpečí. Asi 14 dní po porodu se nevzdálí od mláďat, málo jí, spíš pije a hlídá, stará se o mláďata, která jsou slepá."

Dá se tygr v zajetí ochočit, ne samozřejmě tak, jako v cirkuse, ale pustí vás k sobě blíž?

"Tsamara není tak kontaktní, nedá se třeba pohladit, ale odejde, když je třeba krmení, nechá se zavřít a podoně. Dá se ale tygr naučit, aby odešel, když přijde chovatel, aby se dal transportovat, dá se vycvičit."

Jak rychle běhá tygr a dá se před ním utéci?

"Tak my bchom mu určitě neutekli, běhá tak mnimálně kolem 50km/hodinu, ale nešplhá takže se před ním dá utéci na strom. Ale vzhledem ke své výšce vysoko skáče, má na délku s ocasem zhruba 3 metry. To před levhartem se na strom neschováte."

foto: J. Vogeltanz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte