Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Horská služba zachraňovala turisty z lanovky! Ve výšce uvízly tři desítky lidí

29.07.2015 12:02

Horská služba ze Šumavy zasahovala při záchraně lidí z lanovky. Kvůli poruše byly na tři desítky turistů ve výšce zhruba dvě hodiny.

20150728-165010

Horští záchranáři ze Šumavy mají za sebou úspěšný zásah v sousedním Německu. Na pomoc vyrazili svým  kolegům při záchraně uvízlých turistů na porouchané lanovce v bavorském městečku Bodenmais. Tentokrát ovšem nešlo o žádné taktické cvičení, ale o ostrý zásah.

K evakuaci z lanovky byli šumavští záchranáři přivolání v úterý odpoledne. Celkem na německou stranu vyrazily dva týmy. Ukázalo se, že taktická cvičení, která pravidělně probíhají, mají svá opodstatnění.

"Každoročně nacvičujeme podobný zásah s bavorskými kolegy, někdy u nich, jindy na naší straně. Toto ale byla první společná ostrá akce a povedla se doslova na jedničku, takže můžeme říct – ano, cvičení byla potřebná a vidíme, že jak my, tak naši kolegové, máme zcela společné postupy,“ komentoval okolnosti výjezdu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Záchranáře zalarmoval telefonát bavorských policistů prostřednictvím společného operačního střediska Policie ČR a SRN ve Schwandorfu. Bylo nutné evakuovat celkem 34 osob z porouchané lanovky v obci Bodenmais.

"Vyslali jsme dva týmy, vybavené potřebným zdravotnickým materiálem pro případ komplikací, a především lanovou technikou. V podobných případech musíme s její pomocí postupně spouštět jednoho uvízlého turistu po druhém,“ popsal způsob evakuace Ladislav Vybíral, jeden ze zasahujících členů Horské služby Šumava.

Záchranáři se k lanové dráze na vrch Silberberg dostali kolem půl páté a pod vedením bavorských kolegů pomohli s evakuací návštěvníků hor, kteří na sedačkách už strávili víc než hodinu. Do akce byl povolán také vrtulník německé policie, v bezpečí byli všichni turisté zhruba po hodinovém zásahu.

"My v takovém případě do protokolu uvádíme, že nikdo z nás nebyl při akci zraněn a žádná technika poškozena. V tomto případě ale musíme vyzdvihnout účast Bergwacht Bayern, německých hasičů, policistů i zdravotníků,“ řekl náčelník Janďura. "Vidíme, že hranice skutečně padly a návštěvník hor v nouzi může počítat s účinnou pomocí a nemusí to být zrovna záchranáři toho státu, ve kterém k nehodě došlo.“

FOTO: Horská služba Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT