Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V regionu platí výstraha! Saharský prach je ve vzduchu, smogová situace se zhoršuje

31.03.2024 9:35

Kvůli prachu ze Sahary platí v celé republice výstraha. Nejdříve byla vyhlášena pro Jihočeský kraj a Vysočinu, meteorologové už ji ale rozšířili i pro další části Čech a Moravy včetně Plzeňského kraje.

1

Z důvodu vysokých koncentrací prachových částic PM10 s ohledem na přechod saharského písku byla vyhlášena smogová situace už i v celém Plzeňském kraji. Výstraha platí do odvolání. Zatím není jasné, kdy se situace zlepší, prach ze Sahary se může v ovzduší vyskytovat i během pondělí.

"Pro území Plzeňský kraj vyhlašujeme smogovou situaci z důvodu vysokých koncentrací suspendovaných částic PM10. Nad republikou se i dnes bude vyskytovat výrazné množství saharského prachu. V případě, že klesne blízko k povrchu může opět docházet k velmi výraznému nárůstu koncentrací částic v ovzduší." uvádí Český hydrometeorologický ústav.

ČHMÚ upozorňuje, že by se lidé měli vyvarovat zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem.

ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství